Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 5. helmikuuta 2016

Tästä et ehkä pidä

A-Talkin aiheena oli eilen "Vaihtoehtohoitoa vai valetta". Keskustelemassa olivat lääkäri ja homeopaatti Liisa Sulkakoski, Hunks-tanssija Jani Kokki, dosentti Markku Myllykangas ja lähihoitaja Teemu Hiilinen. Tuttuun tapaan kaksi vastaan kaksi, Sulkakoski ja Kokki vastaan Myllykangas ja Hiilinen. Muistelen että Sulkakoski ja Myllykangas olisivat olleet ennenkin tässä ohjelmassa napit vastakkain.

Minun on ollut hyvin vaikea ymmärtää homeopatian ja muiden ns. vaihtoehtohoitojen perusteita. Niiden kannattaja kai puhuvat mieluummin täydentävistä hoidoista.

Eilinen ohjelma lisäsi ymmärrystäni vaihtoehtohoitoja kohtaan sen logiikan kannalta. Tämä ei tosin lisännyt uskoani asiaan, mutta ymmärrän paremmin, mihin pari puolustavaa argumenttia perustuu.

Sanotaan, että potilaat ovat parantuneet vaihtoehtohoitojen avulla. Osa voi perustua placeboon eli siihen, että usko toimenpiteen parantavuuteen nopeuttaa potilaan oman ruumiin elpymisprosessia. Toinen selitys voi olla se, että potilas usein paranee itsestään riippumatta hoidoista. Lääkärin on esimerkiki vaikea tietää onko potilaan tulehduksen aiheuttanut viirus vai bakteeri. Jälkimmäiseen auttaa antibiootti, ensimmäiseen ei. Lääkäri voi määrätä varmuuden vuoksi antibiootin. Potilas paranee kummassakin tapauksessa, mutta syytä ei tiedetä.

Samanlaisessa tilanteessa homeopaatti voi määrätä jonkin homeopaattisen tuotteen. Jos taudin aiheuttaja on viirus, potilas paranee itsestään ja potilas on tyytyväinen saamaansa hoitoon.

Toinen usein kuulemani peruste on, että Keski-Euroopassa lääkärit määräävät usein homeopaattisia tuotteita ja niistä saa jopa yhteiskunnan korvausta. Tässä selityksenä voi olla, että homeopatialla on pitkät perinteet kyseisillä alueilla. Ehkä käytäntö menee niin, että ensin määrätään homeopatiaa ja jos se ei auta, turvaudutaan tieteelliseen lääkintään. Ehkä tästä on etua siinä, että virustapauksissa vältetään turhia antibiottikuureja. Poliitikot ovat luultavasti liittäneet homeopaattiset tuotteet korvausten piiriin, koska suuri osa äänestäjistä tahtovat sitä.

Ainakin homeopaatti/lääkäri-yhdistelmä tuntuu luovan perustan hyvään bisnekseen, koska jonot kuulostivat olevan pitkät.

Vielä en ole saanut valaistumisen kokemusta. Voihan se olla, että joskus saan. Syöpäni suhteen turvaudun kyllä mielelläni koululääketieteeseen.

Lukijoitteni joukossa on varmaan vaihtoehtoisten hoitokeinojen kannattajia. Toivottavasti ette pahoita mieltänne. Minä en toistaiseksi voi uskoa toisin, jos haluan olla rehellinen itselleni.






#homeopatia #kokonaisvaltainen #holistinen #luonnonmukainen #orgaaninen #luonnollinen #vaihtoehtoinen #homeopaatti #vaihtoehtolääketiede #luonnonlääkintä #vaihtoehtolääkintä #vaihtoehtohoito #kansanlääkintä #kliininen #farmakologia #täydentävä #täydentävähoito #täydentävälääketiede #vitalistinen #lume #lumevaikutus #plasebo #potensointi #skepsis #koululääketiede #skeptikko

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täydentävien hoitojen käytöstä voisin sanoa että sitä yleensä käytetään jos haluaa keveympää hoitoa kuin mitä koululääketiede antaa. Myös silloin sitä käytetään kun lääketiede ei enää osaa mitään. Olen saanut homeopatiasta avun tosi usein. Nimenomaan angiinassa korvatulehduksissa ja monessa muussa Bakteeri-tapauksessa. Lääkäri on jälkitarkastanut ja antibiootit ovat jääneet apteekkin. Suolistobakteerit ovat säilyneet kunnossa. Kuolemantaudissa on tottakait ensin kokeiltava nopeampia konsteja. Oireita voidaan silloinkin auttaa tehokkaasti homeopatialla.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kuulostaa vakuuttavalta, että olet saanut homeopatiasta apua bekteeriperäisiin tulehduksiin.

Anonyymi kirjoitti...

You ll see on your death bed that your chemo was meaningless AND CRUEL BUSINESS nothing else as so many others did. Spend your last years on the earth for something positive and productive. The spirits of death is around you now and deep darkness. Try to open your eyes. There is love and ligh. Connect with it. Only if you do so you ll leave a long life. The choice is yours. Look for it. Love and light.

Anonyymi kirjoitti...

http://well.blogs.nytimes.com/2016/01/14/straddling-the-boundaries-of-conventional-and-alternative-cancer-treatment/?_r=0