Eilen kirjastossa sattui silmiini kahden toimittajan, Anna-Lena Laurénin ja Peter Lodeniuksen, teos Ukraina - Rajamaa. Teos on ilmestynyt tänä vuonna joten siinä on tuore kuvaus kyseisen maan tapahtumista viime vuoden alussa. Kirjassa kerrotaan myös Ukrainan historiasta siten, että syntyy kuva sen monietnisyydestä. Olen vasta aloittanut kirjan. Tulee olemaan mielenkiintoista lukea myös toimittajien käsityksistä Krimin tapahtumista.
Kriisin alussa keskeinen näyttämö oli Kiovassa oleva iso tori Maidan. Siellä suurten mielenosoittajamassojen kokoontuminen ja niiden konflikti poliisien kanssa johti venäjämielisen presidentin Viktor Janukovytšin eroon. Valitettavasti verta vuosi puolin ja toisin.
Youtubesta löytyy dokumenttiaineistoa tapahtumista. Niistä käy ilmi, ettei poliisien osakaan ole ollut helppo. Osa mielenosoittajista toimi hyvin agresiivisesti. Kiinnostava video Maidan Massacre osoittaa, kuinka hämärä tilanne on ollut. Länsimaisten asiantuntijoiden avulla on saatu selville, että paikalla on ollut tuntemattomia tarkka-ampujia, joiden taustasta ei ilmeisesti ole tietoa. Sellaisia kuulemma voi tilata muutamalla tuhannella. Kuka on tilannut ja miksi? Käytettävissä on myös videota, joissä nähdään lähikuvaa tarkka-ampujista toimissaan, mutta heidän käytöksestään päätelleen he eivät ole oikeita tarkka-ampujia. Myös joillakin mielenosoittajilla on ollut aseita.
Poliiseista ampumassa on videotodisteita. Heillä on ollut oikeus ampua itsepuolustuksekseen, mutta onko tilanne ollut aina sellainen.
Konfliktissa eivät ole törmänneet vain kahden osapuolen edustajat. Joukossa on ilmeisesti ollut mitä erilaisimpien intressien edustajia, ehkä myös yksityisten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti