Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 25. helmikuuta 2016

Romanit sairaalassa

Kaverini oli käynyt Meikussa maanantaina ja kiinnittänyt huomiota samaan asiaan kuin minä. Silloinkin oli ollut paikalla romaneja. Hän oli kiinnostunut asiasta ja sain häneltä lähteitä.

Sairaalat ovat romaneille pelottavia paikkoja. Siksi sairaalaan ei tulle ennen kuin on todella hätä. Romaneilla on hyvin vaativat puhtauskäsitykset ja sairaalat koetaan likaisiksi paikoiksi. Ajatellaan, että yksittäinen romani on turvaton sairaalassa, jos siellä ei ole sukulaisia ja heimolaisia paikalla. Siksi potilasta käyvät hyvin monet katsomassa. Romanit ymmärtääkseni myös viipyvät sairaalatiloissa samasta syystä. Myös paikalliset romanit saattavat tuntea velvollisuutta käydä katsomassa jotakuta heimolaistaan, joka on joutunut sairaalaan.

Romanit saattavat tarvita tulkkia terveydenhuollossa asioidessaan. Syy oli minulle yllätys. Osalle suomen kielen sanoista romaneilla on eri merkitys. Ehkä läheisten läsnäolo tuo turvaa myös tässä asiassa. Esimerkiksi nuorempien pitää hävetä vanhempien läsnäollessa. Häpeäminen tarkoittaa sitä, että nuorten pitää käyttäytyä säädyllisesti ja nöyrästi.

Useat sanat koetaan tabuiksi. Siksi terveyshenkilöstön voi olla vaikea päästä perille potilaan todellisesta vaivasta. Romaneilla on kuitenkin "häpeät häkkiin"-periaate. Se tarkoittaa, että esimerkiksi sairaalassa ei pidetä kiinni kaikista säännöistä vaan sopeudutaan tilanteeseen.

Romanit eivät mielellään pukeudu sairaala-asuun, koska he eivät halua näyttäytyä puolipukeissa heimolaisilleen. Luulen, että sairaalat joustavat tässä. Syöpäklinikalla sai kuka tahansa potilaista olla omissa vaatteissaan. Romanit haluaisivat mielellään vaihtaa aluslakanan sängystä joka päivä. Tämä saattaa olla haastavampaa. Varmaankin he tuovat omat lakanat.

Romanien puhtaussäännöksillä on ollut suuri merkitys halki vuosisatojen, sillä ne ovat suojelleet heitä monilta taudeilta. Jotkut säännöt voivat olla niin vanhoja, että niiden alkuperäistä perustaa ei enää tunneta.

Minä tutustuisin mielelläni tähän kulttuuriin paremmin. Se saattaa olla vaikeaa. Romanit varjelevat omaa kulttuuriaan, koska he pelkäävät valtavirran vaikuttavan siihen.

Aiheesta lisää:






5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, ei kannata uskoa kaikkea mitä mustalaiset sanovat. Sääntöjä noudatetaan jos siitä on hyötyä, muuten tulkinta on aika vapaata. Eivätkä nuo säännöt ole mitään ikivanhoja vaan kehitetty matkan varrella tarpeen mukaan. Kun tarvetta ei enää ole, niin ei tarvita sääntöjäkään.

emma kirjoitti...

Siskoni koulussa (sairaanhoitaja) oli vieraillut romanimies Kertomassa kulttuuristaan juurikin helpottamaan tätä käytännön työtä sairaalassa. Oli mielenkiintoista kuultaava kuulema.
Tsemppiä, oot paljon mielessä! T.Emilia kummityttösi

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. En usko tuohon. Miksi kehitettäisiin sääntöjä, jotka johtavat vaivaannuttaviin tilanteisiin esimerkiksi sairaalaympäristössä.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos viestistä ja kannustuksesta Emilia-kummityttöni! Varmaan ollut mielenkiintoista. Taitaa olla niin paljon, mitä emme tiedä.

emma kirjoitti...

Siskoni koulussa (sairaanhoitaja) oli vieraillut romanimies Kertomassa kulttuuristaan juurikin helpottamaan tätä käytännön työtä sairaalassa. Oli mielenkiintoista kuultaava kuulema.
Tsemppiä, oot paljon mielessä! T.Emilia kummityttösi