Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 10. elokuuta 2016

Dementia on hurja tauti


Saan päivittäin testosteronia, koska se suojelee luitani. Annos on vähän kuin purukumipakkauksessa. Se on geeliä, joka sivellään mahanahkaan. Se on ihan tositavaraa, koska sitä ei pitäisi joutua naisten iholle.

Tänään pakkaus oli jostakin syystä jäänyt tuomatta. Sain sitä vihdoin noin kolmen tienoissa. Ei sen käyttämisajankohdalla kai niin väliä ole, mutta sen jälkeen ei voi kuuteen tuntiin mennä suihkuun. Tämänpäiväinen suihku on siten vielä edessä. Olen tosin vielä kytkettynää morsiaimeen, mutta kai pian vapaudun. Mukavampi käydä suihkussa, kun ei tarvitse suojata tiputuskoneita.

Tänään tuli Prisma, jonka aiheena oli Alzheimerin salaisuudet.

Välillä puhuttiin dementiasta ja välillä Alzheimerista. On siksi vaikea vaikea muistaa, kumpaan mikäkin asia liittyi.

Jos muistan oikein päin, dementian todennäköisyys on 25 %:a, jos jollakin läheisellä - lähinnä kai vanhemmalla - on dementia. Aika kova luku. Perinnöllinen tauti tuntuu olevan. Kyseessä on myös tappava tauti, vaikkakin hitaasti etenevä.

Kanadalaistutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että ruokavalio vaikuttaa tautien puhkeamiseen. Eineksiä kannattaisi välttää. Nykyisissä ruoka-aineksissa on aikaisempaa runsaammin nitrosamiinia, jota olisi syytä välttää. Taudit kytkeytyvät mahdollisesti myös insuliiniin. On aprikoitu, olisiko kyseessä jonkin sortin diabetes.

Dementiasta on olemassa jokin versio, joka puhkee, kun geenin kantaja on neljäviisikymppinen. On olemassa testi, jolla voidaan todeta, kannatko kyseistä geeniä. Jos sinulla on se, saat vääjämättä taudin. Yksi dokumentissa esiintynyt nuorehko perheenisä on potentiaalinen kantaja. Hän ei uskalla hankkia tietoa siitä, onko hänellää kyseinen geeni, koska siihen ei vielä ole parannuskeinoa. Hän on mukana tutkimushankkeessa ja tutkijat tietävät, onko hän kantaja vai ei. Onneksi kyseinen dementiaversio tuntuu olevan harvinainen.

Jos epäilee sairastuneensa dementiaan, kannattaa mennä nopeasti hoitoon, koska lääkityksellä sairauden etenemistä voidaan hidastaa.


Ei kommentteja: