Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 18. elokuuta 2016

Oikea klassikko





Luin pari lukua Tapanisen ja Ahtisaaren pamfletista 10X Finland. En syttynyt. En tuntenut oppivani paljoakaan. Tekijät ovat haastatellee eri guruja ja kirjoittaneet sen pohjalta löysän tuntuista tekstiä. Yksi mieleen jäänyt väite oli, että pitää paketoida tai purkaa. Tällä tarkoitetaan suunnilleen, että internetissä menestyvät sellaiset palvelut, joissa on useita keskenään erilaisia sisältöjä ja sellaiset, joita syntyy, kun kuvattuja laajoja palveluja puretaan.

Tekijät lanseeraavat hauska termin "filtterikupla". Sen sisältö ei ole minulle uusi. Sillä tarkoitetaan sitä, että ihmiset etsivät heitä itseään miellyttäviä sisältöjä. Kun valikoimme uutisia, joita luemme, päädymme hyvin erilaisiin näkemyksiin.

Aloitin todellista klassikkoa Carl von Clausewitzin teosta "Sodankäynnistä". En tosin lukenut vielä kuin esipuheen ja selitteen. Saa nähdä innostunko. Teos on vanha, mutta uskon sen kestäneen aika hyvin ajan kulumista. Sodan päämääriä lienevät edelleen vastustajan nujertaminen, sen maa-alueen osan hankkiminen omaan hallintaan (vrt. Krim) ja niin edelleen.

Clausewitsin lienee kiteytys "Sota ei ole muutakuin valtakunna politiikan jatkamista toisin keinoin". Kappaleessa Mitä sota on todetaan, että "Sota on väkivaltainen toimi, jonka tarkoituksena on pakottaa vastustaja noudattamaan meidän tahtoamme."

Katsotaan viekö kirja mukanaan.

Clausewitzin teosta on käytetty liiketoiminna oppaana kuten vielä paljon vanhempaa klassikkoa Sunzin eli Sun Tsun opusta Sodankäynnin taito. Yllättävää on, että viimeksi mainittu vaikuttaa huomattavasti teoreettisemmalta kuin Clausewitz.

Minusta liiketoiminta ja sodankäynti eivät ole täysin identtisiä ilmiöitä, joskin samalaisia piirteitä on löydettävissä. Liike-elämässä saatetaan puhua esimerkiksi yrityksen vihamielisestä valtauksesta.

Yrityksen toiminna päämääränä ajatellaan yleensä olevan voiton maksimoinnin kun taas sodassa pyritään vihollisen nujertamiseen ja niin edelleen.

Toivottavasti teos auttaa analysoimaan nykyistäkin maailman tilannetta.


Olen tuntenut tänään itseni ajoittain huonovointiseksi. Poljin kuntopyörää, mutta vain parisenkymmentä minuuttia, koska en voinut hyvin. Juominen on hankalaa.

Täytyy taas yrittää mukautua tilanteeseen.


Onkohan Taivaassa sähköä? Tuli vain mieleen, kun laitoin kännykkän lataukseen.

Ei kommentteja: