Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Aivokemia huutaa apua

Pohdiskelin äskettäin psyykenlääkkeiden käytön laajuutta ja lisääntymistä. Voisiko olla niin, että elämänmuotomme on muuttunut niin radikaalisti, että kivikaudesta kovin vähän muuttunut psykofyysinen systeemimme ei kestä muutosta?

27.12.2014

Isäni lapsuudessa koko huushollin käytössä oli yksi karbiidilamppu. Iltatoimet eivät voineet olla kovin monimutkaisia. Nyt voimme venyttää iltaa niin pitkälle kuin haluamme. Töitä voimme tehdä vaikka läpi yön, jos on kovasti paineita. Ennen se ei ollut mahdollista, paitsi kesäisin. Ihmiskunta on aikojen saatossa sopeutunut valon ja pimeän luontaiseen vaihteluun. Sähkövalot ovat olleet käytössä vain silmänräpäyksen ajan.

27.12.2014


Ennen saattoi kestää kuukausia ennen kuin tieto kaukaisesta sodasta kiiri syrjäkyliin. Nykyään voimme seurata miltei hetkestä hetkeen jonkin katastrofin etenemistä. Uutisia ja tietoa tulee tulvimalla ulottuvillemme. Tämä saattaa synnyttää levottomuutta.


27.12.2014

Liikkuminenkin oli ennen rajallista. Kun pappi ja lukkari tulivat kahdenkymmenen kilometrin päästä kirkonkylästä kastamaan lasta, he saattoivat jäädä yöksi. Isäni kotikalossa oli kaksi huonetta, pirtti ja kamari. Pappi ja lukkari yöpyivät kamarissa, talonväki pirtissä. Työtä oli tuolloin paljon, mutta elämäntahti oli verkkaisempaa.

27.12.2014

Mietin, voivatko aivojemme dopamiinit, serotoniinit ja sen semmoiset olla tottumattomia elämäntapaamme. Jospa ahdistus ja masennus ovat ovatkin sopeutumisoireita.

Syytön ei varmaankaan ole myöskään kilpailun korostuminen miltei kaikessa, mitä teemme. Tämän ajan ilmapiiri voidaan kiteyttää sloganiin "Nopeasti huipulle!".




2 kommenttia:

Memma kirjoitti...

Viisaita sanoja! Uskoisin, että noissa on melkolailla perää. Ihmiset ei nuku tarpeeksi tai nukkuu väärään aikaan, ihmiset ei saa tarpeeksi fyysistä rasitusta (henkistä sitäki enemmän) eikä ihmiset tiiä mistä niiden ruoka tulee eli syö todnäk lähinnä keinotekoisia tuotteita. Ois siistiä muuttua niin hipiks, että kasvattais/saalistais ruokansa ite ja noudattais kehon luontaista rytmiä vähän niinku pikkulapset.

Heikki Honkala kirjoitti...

Totta Memma, ruokavalio on myös muuttunut kovasti lyhyessä ajassa.