Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 29. joulukuuta 2014

Syöpä kulkee mukana

Löysin netistä lääketieteellisen artikkelin, joka käsittelee non-Hodgkin -tyypin imusolmukesyövästä selvinneiden kokemaa väsymystä: A high level of fatigue among long-term survivors of non-Hodgkin’s lymphoma: results from the longitudinal population-based PROFILES registry in the south of the Netherlands.

Artikkeli raportoi tutkimustuloksia kyselystä, joka on toteutettu Hollannissa. Vastaajia oli yli 800. Kysely lähetettiin kaikille eindhovenilaiseen syöpärekisteriin kirjatuille vuosina 1999-2009 diagnosoiduille non-Hodgkin -lymfoomapotilaille ja 80 %:a vastasi.

Tutkimuksen mukaan kuusi kymmenestä vastanneesta oli kokenut voimakasta väsymystä hoitojen jälkeen aina kymmeneen vuoteen saakka. Merkittävällä osalla väsymys oli jatkuvaa. Todennäköisyys korostui naisilla, eronneilla ja niillä, joilla oli monia sairauksia.

Minulla on toistaiseksi mahdollisuus lukeutua siihen 80 prosentin porukkaan, joka on viiden vuoden päästä syöpätyyppini saamisesta elossa. Koen itseni tällä hetkellä kovin väsyneeksi. Arvelen osuneeni selviytyneistä siihen osaan, joita väsymys vaivaa.

Tämä tutkimus oli toteutettu, koska tämän tyypin syövän kokeneiden väsymyskokemuksista ei ole tietoa. Hyvä että nyt tiedetään tämän verran.

Vaikuttaa siltä, että syöpä on vaikuttanut pysyvästi elämänlaatuuni.


Ei kommentteja: