Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Omien oireiden analyysi

Artikkelissa Late effects of lymphoma treatment mainitaan aikamoinen määrä mahdollisia syövän ja/tai hoitojen seuraamuksia. Osasta niistä löytyy yhtymäkohtia omiin kokemuksiin.

Hedelmällisyyteni aste on saattanut laskea, varsinkin kun toinen kives poistettiin, mutta asia on luonnollisesti aika toissijainen pappaikäiselle miehelle. Psyyken ja identiteetin kannalta se ei kuitenkaan ole täysin merkityksetön. Väheneminen on okei, mutta lakkaaminen rinnastuu mielessäni pieneen kuolemaan.

Uupumus on luettelon ilmeisin seuraamus minun tapauksessani. Onneksi se saattaa olla ohimenevää. Riskiä lisää muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta ja se minulla on todettu. Olen nukkunut viime päivinä noin kymmenen tunnin öitä, paitsi yhtenä yönä valvoin neljän tienoille. En tunne itseäni silti energiseksi, mutta ilmeisesti minua väsyttäisi enemmän, jos nukkuisin vähemmän. Jokin muutos on kuitenkin tapahtunut, koska aikaisemmin olen pärjännyt seitsemän kahdeksan tunnin unilla. Masennus ja ahdistus voivat artikkelin mukaan liittyä kokonaisuuteen. Onneksi sen tapaiset tuntemukset ovat olleet aika lyhytaikaisia.

Onneksi en ole huomannut itselläni polyneuropatiaoireita enkä viitteitä sylkirauhasten vajaatoiminnasta.

Kemoaivoihin voi liittyä muistinmenetystä, sekavuutta, keskittymisvaikeuksia ja ajattelemisen ongelmia. Kuten ehkä muistatte, olin aika hajamielinen syyslukukauden loppuvaiheessa. Minulla on siihen taipumuksia ennestään. Arvelen oireiden vahvistumisen liittyvän pikemmin väsymykseen kuin kemoaivoihin. Muisti ei toimi yhtä hyvin kuin nuorena, mutta arvelen sen olevan ikääntymiseen liittyvää. Hesaria lukiessani en viitsi lukea niin monia artikkeleita kuin aikaisemmin. Se liittyy ehkä siihen, että valikoin tekemisiäni enemmän kuin ennen. Joskus tuntuu, että en viitsi tai jaksa ruveta ajattelemaan jotakin asiaa läpi. Ehkei kyse ole kuitenkaan ajattelemisen ongelmista. Matemaattistyyppisissä asioissa aivoni eivät ole entisessä terässä. Sekin saattaa liittyä ikääntymiseen tai harjoituksen puutteeseen.

Sain syysflunssan melkein heti, kun palasin töihin. Immuniteettini oli selvästi vielä heikko. Se tuntuu artikkelin mukaan olevan ajan myötä korjaantuva ongelma.

Kun "tarjolla" on näin paljon ongelmia, jotakin luulisi tarttuvan haaviin. Minulla selvin ongelma-alue liittyy uupumukseen, joka saattaa kehittyä parempaan suuntaan. Lähiajan haasteet liittyvät siihen, miten jaksan hoitaa työni. Sillä on myös merkitystä, että väsymys voi vähentää elämääni rikastuttavien puuhien määrää.

2 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Hyvää Uutta Vuotta!
Toivottavsti kaikki kääntyy parhain päin...

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos samoin sinulle Maria!