Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Sinulle yksinäinen joulunviettäjä

On jouluaaton leppoisa hetki. Pikkuinen tähtisilmä on päiväunilla ja niin taitavat olla hänen vanhempansakin. Vaimokin ottaa rennosti.

Aamulla oli radiossa mukava ohjelma, jota kuuntelin imuroinnin ohessa. Ylen entisiä kuuluttajia muisteli menneitä. Yksi heistä mainitsi, että jouluna kuuluttajan on tärkeää muistaa niitä, jotka viettävät joulua yksinään. Itse olen viettänyt joulua yksin ollessani Kreikassa sapattia viettämässä. Taisi minulla joku vieras käydä jouluaattona kahvilla, mutta yksin se joulu pääasiassa meni. Olin toki käynyt Skandidaviska Kyrkanin joulujuhlassa. Yksin vietettynä joulu tuntui aika arkiselta, vaikka olin sitä hieman laittanut. Ei tuo yksin jouluna oleminen ollut koettelevaa, koska se oli niin poikkeuksellista.

Kuuluttajat kertoivat joistakin vanhoista kommelluksista. Kerron jonkin Savonlinnan oopperan nauhoitus piti soittaa. Kela olikin löystynyt ja nauha hajosi salaatiksi. Ohjelman piti alkaa vartin päästä. Mietittiin jo ongelman kuuluttamista, mutta päätettiinkin yrittää. Ei muuta kuin kelaamaan. Kohta ei ollut kuin pari minuuttia aikaa ja homma oli kesken. Nauha poikki ja pyörimään. Lopun kelan selvitys jatkui. Ohjelma onnistui melkein kokonaan, mutta Yön kuningattaren aaria jäi soittamatta. Taru Valjakka oli sitten soittanut ja kysynyt, oliko se niin huono, että sen takia jätettiin soittamatta.

Toinen kommellus oli sellainen, että ohjelma koski uutta musiikka, mutta kappale loppuikin viisi minuuttia nopeammin kuin oli suunniteltu. Keksittiin jotakin täytettä. Jälkeenpäin selvisi, että kappale olikin soitettu liian suurella nopudella eikä kukaan olltu huomannut mitään.

Ajattelen nyt teitä kaikkia, jotka vietätte joulua tahtomattanne yksin. Voi olla, että olet jo varttunut ja läheisesi on hoitolaitoksessa tai kuollut. Ystävienkin joukko voi olla syystä ja toisesta harventunut. Voi olla, että olet sinkku ja joulusuunnitelmat ovat epäonnistuneet. Ehkä kukaan ei ole kutsunut sinua luokseen jouluksi tai omiin kutsuihisi on vastattu kieltävästi. Voi olla sairautta, kipujakin.

Osa teistä varmaan nauttii kiireettömyydestä hyvien lukemisten ja maistuvien syötävien parissa. Joidenkin kohdalla yksinäisyyden tunne varmaan korostuu jouluna. Tuntuu, ehkä että kukaan ei sinua tarvitse.

Haluan lähettää teille kaikille lämpimiä jouluajatuksia. En oikein muutakaan osaa. Kaikenlainen ohjeiden antaminen tuntuisi typerältä. Toivon, että joulun syvin merkitys koskettaa teitä ja hetkellinen maailman kumun hiljeneminen soisi teille levollisia mietteitä. Ehkä mediasta kuuluva joulumusiikki nostaa esiin vanhoja rakkaita muistoja.

Synämmellinen joulutervehdys teille!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hieno teksti! Hyvää joulua minulta Heikki sinulle ja perheellesi sekä kaikille yksinäisille ja muillekin!

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Virpi ja oikein hyvää joulua sinullekin!