Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 25. joulukuuta 2014

Jouluahdistuksen välttäminen

Meillä vaimoni kanssa joulu on ollut usein koettelevaa aikaa. Minulla on usein ollut työkiireitä aivan joulun alkuun saakka ja joulun valmistelu on jäänyt suurelta osin vaimoni hommaksi. Vaimo on halunnut saada asiat hyvissä ajoin kuntoon ettei tulisi liikaa kiirettä. Minä olen yrittänyt luovia siinä työ- ja joulukiireiden maastossa. Työt olisi hyvä hoitaa niin ettei jää stressiä. Siksi jouluapu tahtoo jäädä vähäiseksi. Tulosta kuvaa mainiostai seuraava video:

Yleisradio: Joulu lähestyy. Onko stressiä? (Sorry, tarvitaan pääsy Facebookiin)

Kumpi näistä sankareista on enemmän oikeassa?

Mielestäni molemmat. Tässä pätee varmaan vanha hyvä arvo kohtuullisuus. Joulu on suuri juhla ja sitä on paikallaan laittaa niin, että voidaan nauttia juhlatunnelmasta. Joulun merkitys voi kuitenkin unohtua ja ulkoiset asiat tulla liian tärkeiksi. Media on pullollaan joulunlaittovinkkejä. Jos joulun käsikirjoitus paisuu liian laajaksi ja yksityiskohtaiseksi, sen toteuttaminen voi ottaa hermoille ja koetella lähisuhteita.

Meillä joulu on sujunut tähän asti hyvin. Ehkä alamme oppia. Paineita tuli joulua ennen, kun tein arviointeja ja lauantain jouluillan järjestely aiheutti paineita. Meillä on ollut seuranamme lapsenlapsemme pikkuneiti 2 v. ja hänen vanhempansa. Olen autellut aktiivisesti järjestelyissä. Vieraammekin ovat olleet auttavaisia. Ymmärrän, että puuhaa on paljon. Jos se kaatuu yhden hengen harteille, kuorma käy ylivoimaiseksi. Jouluun näin vietettynä ei sisälly valtavasti luppoaikaa. Hyvä on jakaa aikaa siten, että kun hommia on, tehdään yhdessä ja kun ne on tehty, levätään yhdessä ja seurustellaan. Jos jouluun liittyy lomaa yli varsinaisten juhlapäivien, voi levätä kunnolla joulun jälkeen.

Jos haluaa levätä kunnolla jo jouluna, lienee parasta ostaa joulupaketti jostakin lomakeskuksesta. Silloin tosin laajemman seurustelun osuus vähenee ellei sitten lähdetä lomakeskukseen laajemmalla porukalla.

Tänään lähdemme Loviisan Isnäsiin, jossa on saamme nauttia laajemmin jälkipolvemme seurasta. Kolmen haaran serkut voivat leikkiä keskenään.

Ei kommentteja: