Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Minulla on olo

Noin joku lapsistamme taisi sanoa aikoinaan, kun oli huono olo. Minunkin on syytä nyt pyrkiä säätelemään oloani.

Minulle ei erikseen sanottu, mutta luulen juomisvelvollisuuden jatkuvan kotonakin. Minun pitäisi saada mieluiten juoduksi kolme litraa päivässä nesteitä.

Arvaattekin, että pelkkää vettä ei ihminen pysty juomaan tuollaista määrää. Olen juonut veden lisäksi vichyä, Jaffaa, Pepsi Colaa ja aterioden mukana tuotuja nesteitä.

Makeita nesteitä juodessa alkaa äklöttää, varsinkin jos syö suklaata ja muuta mukavaa siinä ohessa. Niin on käynyt. Kun iltaa kohden alkaa tuntua lievä pahoinvointi, ei tiedä, johtuuko se sytostaateista vai makeista. Ehkä molemmista.

Onneksi pahoinvointitabletit toimivat hyvin. Syöpäpotilaiden ei nykyään juuri tarvitse kärsiä pahoinvoinnista, kunhan vain lääkkeet nautitaan asianmukaisesti.

Minun täytyy varmaan muovata juomakantaani siten, että makeiden juomien osuus vähenee. Kokeilin eräänä päivänä kotona ollessani alkoholitonta oluttakin. Sitä join edellisellä syöpäkierroksellani. Ei sytyttänyt. Ehkä sitä kannattaa silti juoda. Tulee ainakin vaihtelua kokonaisuuteen.

Ruoka-aikojen säännönmukaisuus kannattelee myös hyvää oloa. Siinä on nyt hieman haastetta, kun vaimoni on niin väsynyt rinnallakulkijan roolissaan. Hän on ahkeroinut käydä katsomassa minua sairaalassa ja muutakin puuhaa on ollut näin joulun alla. Onneksi joulunajan ikikonsti on ottaa kinkkua aina, kun on nälkä. Vaimokin toivottavasti saa rentoutua.



Muutoin ihmettelen, että kun Euroopan valtiot panostavat kovasti pakolaisongelman ratkaisemiseen, mikseivät ne puutu noiden pakolaisia Välimerellä kuljettavien kuolemanlauttureiden toimiin. Miksi ollaan näin sokeita, että vaikka paha ongelma aiheuttaa kuolonuhreja jatkuvasti, siihen ei kajota, vaikka se on silmien edessä? Veikkaan, että alitajuinen tarkoituksenmukaisuus ohjaa toimia. Jos valtiot panostaisivat noiden lauttamatkojen turvallisuuteen, niiden suosio nousisi entisestään, mikä tietäisi lisää pakolaisia ja sitä ei haluta Minusta tämä on julmaa.

Ei kommentteja: