Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Minullako AD/HD?

Naapurikoulun kollega, blogini uskollinen lukija, totesi ohi mennessään, että minulla taitaa olla AD/HD, kun revin itseäni moniin suuntiin.

Voi asia niinkin olla.



AD/HD viittaa Wikipedian mukaan tarkkaavaisuus- ja keskittymishäiriö ADD:hen, joka alentaa toimintakykyä, sekä aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö ADHD:hen.




AD/HD:n syynä voi olla aivojen energiapula. Happi ja glukoosi eivät levity riittävästi aivojen verenkierrossa. Aivoissa voi olla myös puutteita dopamiinista, joka on hyväksi vireydelle ja motivaatiolle. Se tehostaa oppimista, auttaa säätelemään tunteita ja sisäinen kellokin pysyy tahdissa.




Monet AD/HD-potilaat kärsivät univaikeuksista ja väsymyksestä päivisin. Oppimisvaikeuksia.




"AD/HD-oireet lisäävät huomattavasti alisuoriutumisen, köyhyyden, vakavien onnettomuuksien, ahdistuksen, masennuksen ja itsetuhoisuuden riskiä."




"ADHD:hen liittyvän ylivilkkauden ja elämyshakuisuuden ajatellaan johtuvan siitä, että ihminen yrittää nostaa aivojensa vireystilaa aktiivisen toiminnan ja voimakkaiden aistiärsykkeiden avulla."









No olen minä ahdistuksen tuttu ja masentunutkin olen joskus ollut. Ylivilkkauden arvioikoon muut. Elämyshaluinen olen ehdottomasti.

Minä AD/HD-tapaus? En oikein usko. Tunnustan syttyväni helposti asioille, mutta sisäsyntyisesti. Mielestäni nämä innostukseni eivät yleensä jää puolitiehen. Koen toki väsymystä, mutta en pidä sitä kohtuuttomana hintana tekemisistäni.

Pidän enemmän vaimoni näkemyksestä. Hänen mielestään minulla on syövästä selviytymisestä johtuvaa elämänhalua. Hän saattaa olla oikeassa. Hain hänet Bulelta tänään ja kävimme myöhästyneillä vaalikahveilla Kauppatorilla.





2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En kyllä sanoisi ac/dc, mutta aika kova vauhti ainakin tässä blogissa tuntuu olevan. Päivityksiä tulee enemmän kuin muissa listani blogeissa ja joskus useita päivittäin. Luulisin näin maallikkona, että syövästä selviäminen on syyllinen. Kuitenkin diagnoosi on aina rankka ja hoidot vielä rankempia.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos kommentistasi! Varmaan vaikuttaa hengästyttävältä. On niitä päivityksiä välillä kolmekin päivässä. Osa niistä syntyy nopeasti, kuten eilisiltainen. Kuvat tulevat yleensä sivutuotteena, kun otan niitä esimerkiksi kävelylenkeillä. Onhan niissä toki pikkuisen nipraamista. Videot ovat töisevämpiä.

Nyt vain tuntuu elämä maistuvan.