Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 23. kesäkuuta 2016

Aii!!!

Seniorilääkäri päätti, että Arrow -katetri otetaan pois. Niin kävi. Minua ei viety heräämöön. Homman hoiti sairaanhoitaja. Minut pantiin pitkälleen ilman tyynyä. Hoitaja katkoi tikit, mikä ei todellakaan tuntunut kivalta.

Sitten hän kehotti minua hengittämään syvään ja puhaltamaan sitten tasaisesti ulos. Sitten hän muitta mutkitta tempaisi letkun ulos minusta. Auuuuts!! Hengityspuhallukseni keskeytyi. Näin silmissäni mustan putkimaisen aukon, joka sinersi reunoiltaan. Sellainen oli tuskani kuva.

Hoitaja sanoi ettei poiston olisi pitänyt noin sattua, mutta kipu johtui varmaan siitä, että katetri oli tulehtunut. Ehkä asian hyväksi olisi voinut tehdä jotakin. Kipu oli hirveä. Meni tosin pian ohi. Puudutus olisi ollut paikallaan.

Makasin puolisen tuntia pää alasuuntaan. Hoitaja oli ensin painanut haavaa, että se hyytyy. Sitten painoksi pantiin hylsyjä. Kun minut oikaistiin, sain vielä maata noin tunnin paikoillani.

Kun katetri oli pois, meillä oli uusi ongelma. Miten pärjätä kanyyleilla, kun suoneni ovat aivan surkeat. Lääkäri oli kehoittanut hoitajaa kokeilemaan kaksi kertaa asennusta ja soittamaan tarvittaessa sen jälkeen päivystävälle anestesialääkärille. Itsensä hän oli jo pudottanut listalta.

Hoitaja koitti kerran, mutta ei onnistunut. Hän päätti olla pilaamatta enempää vähiä paikkoja ja soitti nukkumatin. Tämä tuli ja tutkaili paikkoja kummaltakin puolelta. Kokeili ensin oikeaa kättä, mutta suoni meni ilmeisesti rikki.

Vasemman käden suonta hän varjeli siten, ettei työntänyt piikkiä syvälle. Toimii ainakin toistaiseksi.

Nukkumatti lähetti osaston lääkäreille viestin, että kannattaisi ottaa vielä jotakin kanyylia pysyvämpää käyttöön. Vaihtoehtoja kuului olevan.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No olipa ikävä kokemus varmasti. Tuosta kivun kuvasta tuli itsellekin eräs vanha kipukokemus mieleen. Näin oman kuvioni unessa jälkeenpäin. Onneksi kivun tunne on asia, jonka ihminen unohtaa helposti. -Mutta ei toki sitä, jos kokee tulleensa kohdelluksi väärin tai huonosti. Olisko puudutus kuitenkin sattunut yhtä paljon tulehtuneeseen kohtaan? Ehkä.

Anne kirjoitti...

Tulehtunut kudos puutuu aika huonosti. Särkylääke etukäteen olis voinut olla viisas ajatus.

Tautisen seuralainen kirjoitti...

Aika hurjalta kuulostaa. Ehkä syynä noin brutaalille pois otolle on juurikin se ettei tulehtunut kudos puudu... vaikka minusta silloin olisi ollut syytä käydä asia ensin potilaan kanssa läpi.

Poikani kaatui kerran kivikolla ja sai syvän haavan vatsaansa. Haava olisi pitänyt ommella puudutettuna, mutta päivystyksen kiireiden vuoksi lääkäri päätti jättää puuduttamatta. Pojalta meinasi taju lähteä jo siinä vaiheessa kun ammottaaan isoon haavaan laitettiin yleensä puudutettuun haavaan käytettävää puhdistusainetta. Vasta kun homma oli ohi, lääkäri tunnusti ettei näin yleensä menetellä... No kova lääkäripelko siitä jäi.

Kaikesta huolimatta hyvää keskikesän juhlaa!

Heikki Honkala kirjoitti...

Joo, niin oli. Juttelin hoitajan kanssa jälkeenpäin. Puudutus ei kuulemma tahdo tehota tulehtuneessa paikassa. Näin muistelen.

Heikki Honkala kirjoitti...

Särkylääkettä otinkin. Olisikohan pitänyt antaa vaikuttaa pitmpään.

Heikki Honkala kirjoitti...

Olipa kauhea kokemus! Noin kiirettä ei saisi olla päivystyksessä, mutta vaikea niitäkin tietenkin estää. Hyvä, että lääkäri oli rehellinen. Oli varmaan opetus hänellekin.