Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Nälän ja ruokahaluttomuuden ristivetoa

Sain eilen trombosyyttejä. Jos hemoglobiini painuu 80:en tai alle, saan punasoluja. Taas saan kiittää ihmisiä, jotka ovat käyneet vapaaehtoisesti luovuttamassa verta.

Olen nyt odotteluvaiheessa. Saamani kantasolut ovat elimistössäni ja jossakin vaiheessa niiden pitäisi antaa merkkejä siitä, että ne ovat alkaneet hommiin. Kun luuni alkavat särkeä, tiedän, että niin tapahtuu. Se näkyy myös verikokeessa. Siirteen saamisesta voi mennä kaksi viikkoa siihen, että homma alkaa. Käänteishyljintäoireita kuten ihottumaa voi ilmaantua.

Näille päiville tuntuvat olevan tunnusmerkillisiä vessajuoksut ja ruokahaluttomuus. Saan jatkuvasti nesteytystä ja kun painoni on yläkantissa, joudun käymään yölläkin asioilla muutaman kerran. Olen kuitenkin saanut uudestaan unenpäästä kiinni. Päivällä runsaan asiointitoiminnan varmistaa se, että saan juoksutinta turvotuksen laskemiseksi.

Toinen näiden päivien piirre on ruokahaluttomuuden ja nälän ristiaallokko. Välillä on hankala syödä ruokahaluttomuuden vuoksi. Tuntuu myös, että ruokaa kannetaan huoneeseeni liian tiiviiseen tahtiin. Kun uusi tulee, sulattelen vielä edellistä. Kun syömistahti hiipuu, välillä äityy kuitenkin voimakas nälän tunne. Olen jemmannut iltapalasta osan myöhemmin syötäväksi. Eilen kävi niin, että illalla oli nälkä ja jäämät olivat vähäiset. Pidempään jemmaamani viili oli mennyt huonoksi. Turvauduin varaamaamme vierasvaraan. Saan tosin pyytämällä välipaloja.

Käteni kesivät edelleen. Olen jo kertonut, että niihin voi tulla mikrohaavaumia. Nyt taitaa yhdessä kohtaa olla, koska käsidesin käyttö koskee siinä kohtaa. Minun pitäisi rasvata käsiäni, mutta se tuppaa jäädä. En tahtoisi malttaa odottaa rasvan imeytymistä, mitä ennen on hankala puuhata mitään. Yritän ryhdistäytyä. Tulehduksia ei toivota.








Ei kommentteja: