Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 2. syyskuuta 2016

Hebrean alkeet ...

... tai pikemmin latinan. Kts. alempana.

Putosin depikseen illalla ennen nukahtamista. Tuntui, että suunnilleen kaikki on nähty ja koettu. Mitä minä enää täällä? Uni onneksi terapoi minut aamuksi kuntoon.

Käteni vapisevat. Toivottavasti menee ohi joskus.

Laitoin pomolle viestin ja sanoin mahdollisesti voivani palata töihin vuoden alusta. Olin hyvin mielissäni saamastani lämpimästä vastauksesta.

Töihin meneminen tekisi hyvää. Alkaa hermostuttaa tämä kotona nyhjääminen. Päästäisiköhän lääkäri minut töihin jo ennen sairauslomatodistuksen osoittamaa vuoden alkua.

Saamani potilaskertomus on suurelta osaltaan hebreaa. Tärkein tieto, jonka olen jo kuullukin, on kesällinen luuydinnäytteeni osoittaa täydellistä sytogeneettistä remissiota. Se tarkoittaa, että jäännöstautia ei ole.

Yritän selvittää kertomuksessa käytettyjen ammattisanojen merkityksiä.

Mononukleoosi tarkoittaa ns. pusutautia, joka on viirusperäinen kuume. Siihen voi liittyä nielurisatulehdus, imusolmukkeiden paisuminen ja maksatulehdus. Minulla ei onneksi ollut näitä mausteita, ainakaan tietääkseni. Pusu viitannee taudin leviämistapaan.

Myeloablatiivinen viittaa luuytimen sisällön tuhoamiseen. Minä sain tällaisen esihoidon kantasolusiirteen saamista varten. Ymmärtääkseni hoidossa käytettiin treosulfaania.

Gansikloviiri on herpesviruslääke.

CMV eli sytomegalovirus on mikrobi, joka kuuluu herpesviiruksiin. Sairastin tämän kesällä.

Pip-tatso liittynee veriviljelyyn, kai jokin siinä todettava arvo.

Vankomysiini on antibioottilääke, samoin meropeneemi.

Patogeeni tarkoittaa taudinaiheuttajaa.

Beetalkataameilla tarkoitetaan antibiootteja, joissa on beetalaktaamirengas. Näitä ovat muun muassa penisilliinijohtannaiset, samoin kefalosporiinit, joihin lukeutuu puolisynteettinen kefuroksiimi.

Atelektaasi tarkoittaa keuhkon (tai sen osan) ilmattomuutta.

Basaalinen on tyven puoleinen.

Tarkoittaakohan resoloituminen vähenemistä tai parantumista. Englannin sana resolution on suomeksi vaikka mitä. Potilaskertomukseni mukaan "Keuhkoembolia on resoloitunut."

Neutropenia on veren neutrofiilisten granulosyyttien puutosta. Neutrofiilit ovat syöjäsoluja. Ne ovat ihmisen yleisimpiä leukosyytteja.  Granulosyytit eli jyvässolut ovat  polymorfonukleaarisia leukosyyttejä (eli valkosoluja). Polymorfonukleaarinen tarkoittaa liuskatumaista.


Olipas siinä termejä.














Ei kommentteja: