Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Maailman mullistus?

Kuulin autossa osan tämänpäiväisestä Politiikkaradiosta, jossa puhuttiin robotiikasta. Joku keskustelijoista kertoi, että on kehitteillä muistaakseni kahden litran kokoinen laite, jolla tulisi olemaan ihmisen henkinen kapasiteetti. Projektin pitäisi valmistua vuonna 2020 eli melkein huomenna.

Tuollainen laite ei varmasti kulu meidän tavisten käsissä mainittuna vuonna, mutta jos sellainen joskus valmistuu jossakin laboratoriossa, maailma tulee muuttumaan nopeasti ja paljon. Laite mahdollistaa huikeita sovelluksia.

Ihmettelen voitaisiinko todella jollekin laitteelle luoda jotakin ihmisen luovuuteen verrattavaa? Hämmästyttävä ajatus, mutta niin olisi ollut internetin ideakin isovanhemmilleni ja minulle myös silloin ennen. Nyt se arkea.

Mielessäni on yksi mahdollinen sovellus. Perustelen tätä sillä, että taannoin kehitettiin vanhuksille keinotekoinen lemmikki. Se oli jonkinlainen hylkeen ja koiran välimuoto, jota pidetään sylissä. Jotakin inhimmillisen olennon kaltaista lemmikissä on täytynyt olla, koska vanhusten todettiin pitävän niistä. Ehkä tuotetta ei pystytyä tuottamaan riittävän edullisesti, koska se ei ole levinnyt markkinoille. Suurempi syy voi olla se, että ajatus vanhusten viihtyttämisestä keinotekoisella olennolla tuntuu vieraalta.

Jos markkinat joskus äänestävät joskus vihreää elollisen kaltaisille olioille, ehkä osa lemmikkikissoista ja -koirista korvautuu sellaisilla. Jos alussa mainittu hanke toteutuu, täytyy olla mahdollista tuottaa keinolemmikkejä, joilla on ihmismäistä älykkyyttä. Ne voisivat ehkä hoitaa myös vanhusten kauppareissut ja varmistaa, että nämä ottavat lääkkeensä.

Jonakin päivänä robottiin rinnastettavat järjestelmät varmaan hoitavat suuren osan asiakkaiden puheluista ainakin suuriin yrityksiin. Järjestelmät kehittynevät niin etteivät asiakkaat huomaa puhuvansa jonkin perustaltaan epäinhimillisen kanssa. Mielestäni soittajalle pitää tehdä heti selväksi, että hän on tekemisissä keinoihmisyyden kanssa. Keinoihmisyys kuulostaa pelottavalta.

Jos kuvaamaani järjestelmää kutsutaan vaikkapa Selmaksi, siitä käytettävä pronomini on mielestäni kuitenkin se eikä hän.

Monet robottimaiset sovelukset tulevat varmasti olemaan sellaisia, että emme osaa niitä nyt kuvitella.

Mietin voisivatko hakkerit kaapata arkikäytössä olevien robottien ohjauksen ja tehdä niiden avulla pahaa. Voisiko jopa vieras valtio toimia näin?

Muistaakseni USA:ssa poliisit tappoivat jonkun rikollisen jonkinlaisen robotin avulla tiukassa tilanteessa. Onko jossakin joskus poliisirobotteja, jotka tekevät itsenäisiä päätöksiä tappamisesta?

Radio-ohjelmassa sanottiin, että robotiikka tulee nostamaan esiin monia eettisiä ongelmia ja se on varmasti totta.






Kaappaus?

eivät ihmisen kaltaisia

Ei kommentteja: