Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 8. syyskuuta 2016

Vauhtihypoteesimme kumottiin

Minulle oli varattu luuydinnäytteen otto klo 9.15:ksi ja hematologin tapaaminen varttia myöhemmäksi.

Sairaalakieltä
Olin pikkuisen myöhässä ja päiväsairaalan toimenpidehuoneeseen oli otettu joku hyvissä ajoin tullut. Istuin odottamaan. Noin varttia vaille kymmenen tuli minun vuoroni. Sairaanhoitaja, lääkäri ja laboratorionhoitaja olivat valmiina. Kysyin miten toimitaan lääkärin tapaamisen suhteen. Olin kuvitellut, että hematologian poliklinikka ja päiväsairaala koordinoivat potilastapahtumia.  Trio meni ymmälleen. Ehdotin, että käväisen lähellä olevan hematologian puolella ja tähän suostuttiin.

Kun saavuin paikalle, lääkäri seisoi juuri vastaanottohuoneensa oven edessä ja huusi sukunimeni. Kerroin tilanteen. Hän päätti, että tapaamisemme hoidetaan heti. Pyysin häntä ilmoittamaan edelliseen paikkaan asiasta ja hän järjesti sairaanhoitajan tiedottamaan.

Lääkäri kyseli vointiani ja hyvähän se on. Kun mentiin nieluun ja vastaaviin asioihin, kerroin, että tunnen saavani huonosti ilmaa ja syy tuntuu olevan nenässä. Minulla on siellä ilmavaiva. Hän kysyi jotakin lisää, mutta jäin vaille vastausta ongelmaan ellei lähete thoraxiin eli keuhkojen röntgenkuvaukseen ollut sellainen.

Olin ajatellut, että tapani ottaa testosteronia mihin aikaan sattuu aamun ja yön välillä aiheuttaa hormonin kasautumista, joka ilmenee ajoittaisena vauhdikkuutena. Lääkäri ei ostanut testosteroniselitystä. Hän on tavannut minut vain kerran aikaisemmin, eikä tunnista näiden tapaamisten perusteella minussa mitään vauhtia. Hän kertoi, että testosteronitaso laskee hoitojen tässä vaiheessa ja hormonihoidolla yritetään päästä normaalilukemiin. Eilisen verikokeen testosteronitieto ei ollut vielä käytettävissä.

Kerroin uniongelmastani. Ainoa vastaus oli, että Stellaa ei saa ottaa yhtä nappia enempää kerrallaan. Doxal-niminen unilääke ei käy.

Uni- ja vauhtiongelmat delegoidaan pääkopan sisäisten liikkeiden asiantuntijan huomaan toiselle osastolle. Saan postia ajankohdasta. Tämä ja kyseinen osasto tekevät yhteistyötä.

Kreatiniinarvoni on noussut yli sataan. Se ei ole hyväksi munuaisille. Oikea taso on 90. Syy on selvä. En ole juonut tarpeeksi. Kurkusta on mentävä kolme litraa alas joka päivä. Parasta pitää pullo kädessä  koko ajan. Niellä voi vaikka vähän kerrallaan.

Kreatiinilukemani aiheutti sen, että täksi päiväksi aiottu tiputus peruuntui. Kyseinen hoito on muistaaksen tarkoitettu luiden suojaksi tai elvyttämiseksi. Siirrepotilaat saavat sellaisen kolme kertaa.
Seuraava verikoe otetaan ensi maanantaina. Nyt sitten ryypätään.

Saan mennä edelleen verikokeeseen lastenlipulla. Ihmettelin, miksi voisin kuitenkin käyttää julkista liikennettä, vaikka bussissa voi olla 50 matkustajaa. Julkisen ei ole kuulemma todettu tuottavan ongelmia. Laboratorioissa on oletettavasti sairaampaa väkeä kuin muualla.

Ihoni oli kunnossa. Suustani löytyi kaksi aftaa ja siksi määrättiin viikon herpeslääkitys.

Vaimoni oli pyytänyt kysymään, missä vaiheessa voin alkaa syödä D-vitamiinia tai sinkkiä. En saa ottaa mitään tällaisia ellei sairaalasta määrätä. D-vitamiinitasoni näkyy verikoetuloksissa. En missään tapauksessa en saa ottaa homeopaattisia valmisteita. Niiden vaikutuksista muihin lääkityksiin ei ole tietoa. Sitäpaitsi ne voivat olla vaaraksi kudoksille.

Ruokavaliorajoitukseni ovat voimassa neljä kuukautta siirteen saamisesta. Sitten saan vähitellen liekaa lisää.

Hematologi oli aika kulmikas puheissaan. Ammattilainen hän kuitenkin on omalla alallaan, jonka ulkopuoliset ongelmat menköön ratkaistaksi sinne, missä niistä tiedetään.

En ehkä ole tarpeeksi kiltti potilas.

Menin sitten sairaahoitajan pakeille. Sain uusia päivämääriä. Hoitaja otti suustani näytteen. Ihmettelin miksi se ei sattunut. Hän otti uusia kunnes osui aftaan ja tuntuihan se. Otti vielä yhden ja sekin osui.

Hoitaja opetti minulle, että kahvi on diureetti, joka poistaa nesteitä ruumiista. Kahvi ei kartuta päivittäistä juomasaldoani. Minun on sitäpaisti juotava jokaista kahvikupillistani kohden kaksi ylimääräistä lasillista jotakin muuta nestettä. Jos nautin kolme kupillista kahvia päivässä, käy näin: kolme litraa + kahvikupit + kompensaationesteet = 4,35 litraa.

Minun on lopetettava kahvin juominen.



Ei kommentteja: