Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 20. syyskuuta 2016

Onko halkolaituri oikeasti halkolaituri?



Olen nyt onnistunut löytämään hyvän juomisrytmin, joka perustuu puolen litran pulloihin. Juon yhden puoleen päivään mennessä, seuraavan kolmeen, sitten kuuteen ja viimeinen illalla, noin suurin piirtein. Kun juon lisäksi aterioilla, aamu- ja iltapalalla sekä välipalalla kaksi lasillista vettä, tulee tavoite täyteen. Tuntuu toimivan hyvin.


Kumpa löytäisin vielä nukkumiseen yhtä hyvän keinon. Voi olla, että minun on vain hyväksyttävä unilääkkeiden käyttö toipumiseeni liittyvänä vaiheena. Jospa pääsen niistä vähitellen eroon. Tunnistan, että asia liittyy myös ikääntymiseen. Jos kyläilemme illalla, on melko varmaa, että seuraava yö menee pilalle. On syytä rauhoittua kotona muutama tunti, jotta uni tulee. Kun vielä onnistuisin lopettamaan netin käytön riittävän ajoissa.

Vuorokausirytmin vaihteleminen taitaa haastaa enemmän ikääntyviä kuin muita.


Olen kirjoittanut rakkaustarinani kolmattatoista lukua, mutta jumittunut yhteen kohtaan, josta en tahdo keksiä jatkoa. Tällainen aaltoliike kuuluu tämänhetkiseen olemiseeni - syystä tai toisesta. Välillä on ideapaisumus, välillä vallitsee kuivuus. Jotkut kirjoittajat saavat kuulemma aikaan vaikkapa viisi sivua päivässä, oli olo mikä oli. Elina Karjalainen taas kertoi aikoinaan, että hänen kirjansa ei valmistuisi ikinä, jos kustantaja ei antaisi hänelle määräaikaa. Vaimoni joutuu sopeutumaan pitkiin mainikeihin kirjoittamisessaan. Tekstin tuottaminen on hankalaa pitkään ja sitten tulee solkenaan. Tämä on varmaan hyvin yksilöllistä.



Vein vaimoni Bulelle tänään. Poikkesin paluumatkalla halkolaiturilla, jossa on vanhoja paatteja. Tämä oli aikoinaan Helsingin lämmityksen yksi solmukohta. Kaupunki lämpeni puulla. Logistisen ketjun yksi solmu on ollut ainakin joskus ollut Hakaniemen tori. Jonkin suuren mielenosoituksen tai muun yhteiskunnallisesti haastavan tapahtuman yhteydessä torilla olleet halkopinot paloivat. Niitä lienee ollut paljon. Eivät ehkä syttyneet itsestään tai vahingossa.

Halkolaituri on ollut joskus puurakenteinen. Nyt se lienee suurelta osin betonia Pinnassa on kiveys. Olisikohan nimi vähän keinotekoinen? Lieneekö betoniaikana enää kuljetettu halkoja tätä reittiä?  








Kuka tietää, mitä nämä airon näköiset esineet ovat? Minä en sitä tiedä.





Ei kommentteja: