Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Pieleen meni

Yritin nukahtaa illalla kuuntelemalla ensin Areenasta Perttu Häkkisen ohjelman luterilaisuuden vaikutuksesta suomalaiseen kulttuuriin ja sitten Youtubesta Beethovenin 9. sinfonian.

Säädin läppärin äänenvoimakkuuden pienimpään. On jännää, miten kuuloaisti terästäytyy niin, että ensin hyvin hiljaiselta kuuluvasta alkaa pian saada kohtuullisen hyvin selvää. Puheäänet kuulostivat lopulta jo liian äänekkäiltä. En hoksannut, että volyymia olisi voinut vielä pienentää ohjelmien katselualustan säädöstä. En nukahtanut, vaikka olin ottanut unipillerin.

Ajattelin, että musiikki olisi parempaa unikuunneltavaa. Beethovenin yhdeksäs ("Ilolle") on pitkä ja riittävän tuttu. Siitä on muuten peräisin EU:n tunnussävel. Volyymi sopi oikein hyvin. Pianissimoja en kuullut ollenkaan, mutta toisaalta fortet eivät häirinneet. Sinfonia kestää toista tuntia. Mielestäni se kehittelee lopun melodiaa alusta lähtien.

Kun vaimoni tuli nukkumaan, kroppani oli vaipunut unitilaan, mutta pääni ei.

Jossakin vaiheessa otin puolikkaan unipillerin lisää.

Kahden tienoinna otin puolikkaan lisää. Se riitti.

Tällainen on joskus toiminut. Outoa tämä on.

Häkkisen ohjelmassa muuten kerrottiin, että luterilainen käsitys yleisestä pappeudesta on vaikuttanut suomalaisten suhtautumiseen tasa-arvoon. Tämä ei tarkoita, että esimerkiksi sukupuolten välinen tasa-arvo olisi toteutunut jo aikoja sitten. Haastateltava kertoi, että suomalaiset suhtautuvat mutkattomasti korkea-arvoisiin henkilöihin. Varmaan samanlaista muissakin pohjoismaissa. Sitä en tiedä, sinuttelevatko ruotsalaiset kuningastaan. Englannissa ei kuningatarta taatusti sinutella.

Siitä, miten minä ymmärrän yleisen pappeuden, voin ehkä kirjoittaa joskus toiste.

Voisin kuvitella ehkä sinuttelevani pääministeriä, mutta en presidentti Niinistöä. Jälkimmäinen ei varmaan olisi edes hyvien tapojen mukaista. Minun voisi olla vaikea mukautua siihen, että Niinistö sinuttelisi minua. Tämä on varmaan myös persoonallisuuskysymys. Sipilä vaikuttaa olevan hyvin mutkaton tyyppi.


Juha Sipilää haastateltiin eilen A-studiossa. Toimittaja pani hänet tilille siitä, ettei tämä ollut heti ottanut selkeästi kantaa rasistiseen väkivaltaan. Pääministeri kertoi, miten hankalassa tilanteessa hän oli ollut, tulossa ulkomailta, lentokoneessa ei voinut edes käyttää nettiä. Hän oli kirjoittanut lyhyen päivityksen blogiinsa ja tuominnut siinä väkivallan, joka tietysti sisältää myös rasistisen sellaisen.

Sipilä antoi palautetta haastattelussa. Hän kehotti mediaan olemaan tahallaan ymmärtämästä väärin toisten sanomisia. Hän lisäsi tämän koskevan myös poliitikkoja. Toimittaja ei reagoinut tähän mitenkään. Media ei takuulla käsittele tätä aihetta muuallakaan, tuskin poliitikotkaan.




3 kommenttia:

Katriina kirjoitti...

Hankin hyvät Sonyn kuulokkeet, joita voi käyttää tabletissa ja älypuhelimessa yms. Ihana äänentoisto eikä ympäristö häiriinny
Suosittelen lämpimästi.

Katriina kirjoitti...

Hankin hyvät Sonyn kuulokkeet, joita voi käyttää tabletissa ja älypuhelimessa yms. Ihana äänentoisto eikä ympäristö häiriinny
Suosittelen lämpimästi.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos ideasta! Hyvältä kuulostaa. Voisin harkita.