Sairaan rakas elämä
Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa
perjantai 14. elokuuta 2015
Netti on huono isäntä
Me, minä ja monet muut, käytämme nettiä varsin huolettomasti. Toki tiedostan, että sinne pantua ei oikeasti saa pois, ja siksi yritän laittaa nettiin vain sellaista, jonka takana voin seistä. Virheitä toki sattuu.
Aika vähaiselle huomiolle on toistaiseksi jäänyt, että netissä olevat järjestelmät osaavat yhdistää tietoja. Yksinkertainen esimerkki tästä on se, kun Facebook ehdottaa meille uusia kavereita. Jos jollakulla on paljon samoja kavereita, hän voisi ehkä olla minunkin kaveri. Facebook voi myös hoksata sinun istuvan samassa kahvilassa kuin kaverisi ja näyttää sen sivullasi. Nyt Fb tiedottaa minulle, että kolme kaveriani aikoo osallistua minua lähellä olevaan tapahtumaan. No, on Suvilahti kohtalaisen lähellä kotiani ja siellä kohtaa raikuu Flow, kuuluu meillekin. Tässä on jo sijaintikin päättelyissä mukana.
MyHeritage toteuttaa jo aika syvää louhintaa, kun se voi osoittaa jonkun henkilön ja minun välilläni olevan hyvinkin monimutkaisen sukuyhteyden.
Netin tietojen yhdistely on ensi sijaisesti kaupallista toimintaa. Googlessa ja Facebookissa olevan mainonnan pitäisi tämän vuoksi puhutella meitä paremmin kuin ilman yhdistelyä.
Moni välttelee systemaattisesti jättämästä itsestään jälkiä nettiin. Tämä on täysin ymmärrettävää. Voi olla viisastakin varautua näin tulevaisuuteen ja varsinkin, jos haluaa varjella mainettaan ja työmarkkina-arvoaan. Minun tulevaisuuteni ei taida olla niin pitkä, että minun pitäisi huolestua. Jälkeläisteni tilanne on toinen. Mikä on minun vaikutukseni heihin? Tätä täytyy pohtia.
Väärissä käsissä tieto voi olla yhdelle arvokasta ja toiselle vaarallista. Ainakin tiettyjen ammattien edustajien on syytä olla varuillaan. Vihamielinen taho voi löytää netistä paljon hyödyllistä tietoa vastapuolen avainhenkilöiden toiminnan ennustamiseen.
Aihe muuttuu hankalaksi, kun siihen liitetään valta. Valta ja kaupallisuuskin voi olla vaarallinen yhdistelmä. Jussi Valtosen Finlandia-voittaja He eivät tiedä mitä he tekevät käsittelee tällaisiakin teemoja. Hesarin datajournalismista vastaava toimittaja Esa Mäkinen tuntee alansa ja on projisioinut sen kehitystä tulevaisuuteen dystopiassaan Totuuskuutio. Luen tätä parhaillaan. Näkymä on hyytävä. Toivottavasti ei todeudu.
Kiina on valtava, dynaaminen talous ja sen lisäksi totalitaria. Pelottava taho kaikessa hohdokkuudessaan.
Alkaa ahdistaa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti