Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 8. elokuuta 2015

Miksi suosittelen kyykkää


Sukukokous onnistui todella hyvin. Sääkin suosi. Oli mukava viettää  aikaa rennossa seurassa erityisen luonnonkauniissa ympäristössä Karjalaisten kesämajalla.

Kokoustimme lupsakkaassa tunnelmassa ulkona. Pelasimme kyykkää kesämajan tuoreella kyykkäkentällä. Rupattelimme, nautimme grilliherkkuja ja saunoimme.

Kyykkä on hieman mölkkyä muistuttava seurapeli, jolla on kuitenkin liikunnallista merkitystä. Kyykkämailaa kutsutaan kartuksi ja se painaa sen verran, että sen heittäminen kehittää ylävartalon lihaksia. Kun pelasin sitä nyt muutaman matsin, tunnen sen yläkropassani. Minulle tällainen liikunta on erityisen sopivaa, koska minun ei tarvitse ponnistella työssäni ylävartalon lihaksia juuri ollenkaan.

Pelin säännöt vaikuttavat mutkikkailta, mutta ovat käytännössä yksinkertaiset. Maahan piirretään kaksi suurta neliötä lähelle toisiaan. Niiden toistensa puoleisille sivuille laitetaan jonoon säilyketölkin kokoisia ja muotoisia puupulikoita, kyykkiä, aina kaksi päällekkäin.

Peliä voidaan pelata erilaisissa muodoissa, mutta meidän sovelluksessamme oli kaksi kolmehenkistä joukkuetta. Kullakin pelaajalla on pesäpallomailan tapainen karttu. Ensin toisen joukkueen jäenet heittävät vuorotellen oman karttunsa oman neliönsä ja sen reunalla olevien kyykkien yli tarkoituksenaan saada mahdollisimman monta kyykkää pois paikoiltaan neliön ulkopuolelle. Sitten on toisen joukkueen vuoro. Pelasimme viisi kierrosta. Voittajajoukkue on se, joka on saanut useamman kyykän neliön ulkopuolelle. Yksikään joukkue ei meidän peleissämme onnistunut saamaan kaikkia.

Kyykkä on selvästi taitolaji, jossa tarvitaan voimaa. Kannattaa yrittää saada oma karttunsa pyörimään lakaisevalla kierteellä kohti maalina olevia kyykkiä. Karttu pomppaa hyvin helposti kyykkien yli. Maalina olevat kyykät jäävät myös helposti kierteen kainaloon siten, että eivät liikahda. Pelkkä osuminen ei riitä, sillä iskun pitää jaksaa lennättää kyykät neliön ulkopuolelle. Pelaamalalla taito paranee sekä voimat ja liikkuvuus lisääntyvät.

Pelipaikaksi käy mikä tahansa tasainen hiekkakenttä. Virallisen kentän neliöt ovat kantiltaan kymmenmetriset, mutta me pelasimme paljon pienemmillä.

Kyykkä on seurapeli, joten sen pelaaminen on hauskaa. Aika kuluu mukavasti.

Täällä näet, miten SM-kyykkää pelataan.

Jos haluat kokeilla, soita tai kirjoita (044-7756 318/heikki.honkala@icloud.com) minulle niin sovitaan aika ja paikka. Lähden mielelläni mukaan. Pelaajia tarvitaan kaksi, neljä tai kuusi.



Ei kommentteja: