Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 31. elokuuta 2015

Suomalainen sauna - mikä sopeutumisinnovaatio

On hienoa, että Angela Merkel osoittaa johtajuutta Euroopassa. Hän varoittaa saksalaisia vihan lietsomisesta ja patistelee EU-maita jakamaan voimansa reilusti pakolaishaasteen käsittelyssä.

Saksa on käsitellyt kunnioitettavalla tavalla toisen maailmansodan toimista johtuvaa häpeäänsä. Varmasti moni hirmutekoihin syyllistynyt on päässyt kuin koira veräjästä sodan jälkeisessä sekasorrossa, mutta periaatteellisella tasolla on varmasti laajalti sisäistetty ihmisarvon merkitys. Tällaista oman pyykin pesua ei ole kaikkialla tehty.

Ehkä Saksassa nähdään erityisen selvästi pakolaishaasteen samankaltaisuus Holocaustin kanssa ja reagoidaan asiaan myönteisen pontevasti.

Kansat ovat vaeltaneet ennenkin. Sitä on tapahtunut sekä laajoina siirtyminä että jatkuvana yksilöiden hakeutumisena uusiin olosuhteisiin. USA:n kansan ylivoimainen enemmistö on maahanmuuttajataustainen. Kaikissa Etelä-'Amerikan maissa Brasiliaa ja paria muuta lukuunottamatta puhutaan espanjaa. Geneettinen taustakin on monimuotoinen.

Eurooppa tuntuu jollakin tavoin taantuneen. Syntyvyys on matalalla tasolla ja ikäpyramidi vinoutuu. Inhimillisyys velvoittaa meitä auttamaan hädänalaisia. Voi silti olla, että Eurooppa saa massiivisesta muutosta myös uutta elinvoimaa. Geeneille moninaisuus tekee vain hyvää.

Istuin lauantaina Vuosaaren uimahallin löylyissä. Löylyvesiastian vieressä oleva paikka vapautui. Tumma pappa siirtyi astian viereen ja alkoi heittää löylyä niin että moikui. Kysyin häneltä, onko hänen omassa maassaan saunoja. Kävi ilmi, että hän on kotoisin Irakista. Hän sanoi, että hänen kotimaansa on yksi suuri sauna. Lämpötila voi olla 55 astetta.
Löylyssä oli pari nuorempaa kai hänen maanmiestään, jotka lähtivät naureskellen löylystä. Eräs suomalainen mieskin häipyi lapsensa kanssa. Pappa kysyi hieman epävarmana, tekikö hän väärin, kun heitti niin roimat löylyt.
Kun näin hänet myöhemmin suihkupuolella, hän sanoi, että hänen piti tulla pois, kun kaveritkin tulivat. Huumorin kieli on kansainvälistä. Sitäpaitsi hän puhui suomea. Siellä me istuimme kaikki nahkavaatteissamme tasa-arvoisina. Koin jonkinlaista ihmillistä yhteyttä heidän kanssaan.

Ehkäpä suomalaisten pitäisi saunoa mahdollisimman paljon maahanmuuttajien kanssa. Se on hyvä ympäristö kohdata kaukaa tulleita lähimmäisiä tasa-arvoisessa ympäristössä.



Ei kommentteja: