Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Järki ei nyt auta


Olen saanut neuvoja pysyä järkevänä ja odottaa luuydinkokeen tuloksia. Ihminen ei ole järkiolento. Jos olisi, kukaan ei lottoaisi.

Mahdollinen leukemia on niin järeä asia, ettei sitä voi rationalisoida pois mielestään. Sain ajatuksista aika paljon lomaa, kun olin sarjakuvakurssilla piirtämässä. Syöpäepäily on jonkilaisena jäykkyytenä jäsenissä ja mahassakin se tuntuu silloin, kun ajatukset eivät ole keskittyneet johonkin muuhun.

Väkisin tulee mieleen, että rankimmassa tapauksessa elämää on ehkä vain muutama viikko jäljellä. Siitäkin suuren osan olisin kanttuvei. Miten haluaisin viettää jäljellä olevan ajan? Aivan arkinen elämä tuntuu nyt arvokkaalta. Pystyn toimimaan, vaikka väsyttääkin. Voisin vielä käydä sen aikaa töissä, kun jaksan. Haluaisin viettää aikaa läheisteni ja ystävieni kanssa. Levätäkin täytyisi. Maalaaminen keskittäisi ajatuksia mieluisaan. Jos minussa jotakin erityisyyttä on, se saattaisi ilmetä maalaamisessa.

Lähdin ensimmäisen syöpäni hoitoprosessiin avoimin mielin, ehkä hieman uteliaanakin. Nyt en pysty suhtautumaan samalla tavoin. Tiedän millaista se on ja epäily osoittautuu oikeaksi, tässä tapauksessa hoidot voivat olla rankempia.

Mietin sitäkin, missä minua hoidetaan. Syöpäklinikan seiskakerroksessa olisi kotoisaa. Paikat ovat tutut ja osa henkilökunnastakin. Edellisellä kierroksella kasvaimeni poistettiin Peijaksessa. Olin silloin hyvin vaikuttunut sairaalan upeasta toiminnasta. Kaipa sielläkin viihtyisin.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lotossa päävoitin mahdollisuus on n. 1 15 miljoonasta. Se on pieni, mutta olemassa. Pidän itseäni rationaalisena vaikka lottoan. Yksi rivi saa pyöriä ns. ikipelinä vuodesta toiseen. Joskus tulee voitto, kuten muutama vuosi sitten, jolloin sain n. 2800 euroa. Sillä rahalla pelaa yhtä riviä aika monta vuotta. Vaikka kuinka mietien, en keksi tuolle yhden rivin per viikko rahalle mitään muuta käyttöä. Ja jos keksin, niin sitten löytyy myös muita säästökohteita. Tietysti todennäköisyyksiä voi yrittää patrantaa pelaamalla erilaisia systeemejä, mutta niiden käyttäminen parantaa todennäköisyyttä päävoittoon melko vähän. Mutta silti joku voittaa päävoiton harva se viikko.

Syövän tilastolliselle esiintymiselle on myös laskettu todennäköisyyksiä, mutta vaikka kuinka välttäisi riskejä, niin aina joku sairastuu. Nykyvalistuksen mukaan ei oikein mitään voi syödä tai juoda ilman, että se lisää riskiä. Viimeksi kohistiin punaisesta lihasta. Kumma kyllä, hevosen liha ei ole Eviran mukaan punaista lihaa. Olisiko siinä ultimate ruoka?

Heikki Honkala kirjoitti...

No joo, kieltämättä mahdollisuudet nousevat tuntuvasti, kun rivimäärä nousee nollasta yhteen.