Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 13. marraskuuta 2015

Kävele henkesi edestä

#syöpä #terveys #leukemia

Eilen kävin ultraäänitutkimuksessa omin jaloin. Mennessä saatettiin ja takaisin sain tulla omin nokkineni. Muuten osasin hyvin, mutta viimeisessä hissiaulassa menin väärään suuntaan. Oma osastoni on 7A, mutta muistin sen 7B:ksi. Muutoinkin suunta tuntui oikealta. yKun pääsin sisään ja loin kävellä käytävää eteenpäin, minua alettiin kauempaa katsoa kuin marsilaista. "Tuo tyyppi ei kuulu tänne." Marsilainen käännytettiin kantasolusiirto-osastolta omalleen.

Jostakin syystä minut kuljetettiin sänkyineni päivineni hammaskuvaukseen ja ultraan tänään. Kysyin paluumatkan kuljettajalta, paljonko tulee askelia päivässä. 20.000, kuului vastaus. Siinä taitaa olla yli tuplasti tavallisen kuolevaisen päiväannos. Hän sai taas lisää askeleita, vaikka minäkin olisin voinut työnnellä häntä.

Aamulla tuli fysioterapeutti visiteeraamaan ja otti minulta luulot pois. Minä olin asettunut viettämään mukavaa makoilulomaa täysihoidossa. Hän kertoi, sänkyä pitäisi välttää, koska siellä henki kulkee huonosti. Kun sitten pyristelin, että istumisenhan sanotaan vaarallista olevan, jouduin myöntymään. Henki kulkee paremmin. Eikä siinä kaikki, pitää kävelläkin. Osaston ällän muotoisella käytävällä on mittaa toistasataa metriä. Se kävellen kolmesti kolmekertaa päivässä ja kasassa on kilometri. Liikkumisella voidaan torjua keuhkokuumetta ja veritulppia, joita ei toivota muutoinkin rankan hoidon päälle.

Pitihän lapamadon uskoa järkipuhetta. Olen tainnut kävellä tänään jo ylikin annetun annoksen.

Hallitus korostaa innovatiivisuutta. Hommat pitäisi osata tehdä toisin, vähemmällä vaivalla ja pienemmillä kustannuksilla. Kun tässä valtavassa sairaalakompleksissa kuljetellaan sängyissä kävelykuntoisiakin, joiden pitäisi liikkua, eikö innovaatio ole ilmeinen. Kaikki kävelykuntoiset potilaat kuljettelemaan huonokuntoisempia kollegojaan. Joku start up-firma pyöräyttää kännykkäohjelman reittioppaaksi amatöörikuskeille. Rahaa säästyy ja taudit vähenevät.

Minut kai pitäisi kääriä johonkin avaruusasuun, jotta voisin mennä osaston ulkopuolelle kärräilemään potilaita.

Päivän puujalkavitsi: Täällä on vaarallisia huonekaluja, kun joissakin tuoleissa lukee, että KÄYTÄVÄTUOLI ÄLÄ VIE.








2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että sulla tuo huumori kukkii kaikesta huolimatta. :-) Se on myös hoitajille huojentavaa, kun potilas on oikealla asenteella liikkeellä. Varmaan aikaisempi kokemuksesi auttaa sinua sopeutumaan taas sairaalaelämään nopeasti. Pistähän juttua kehiin, me kyllä luemme ja kommentoimmekin joskus. :-))

Heikki Honkala kirjoitti...

Joo, tutut ovat kuviot. Joitakin erojakin on verrattuna Syöpäklinikkaa, mikä osittain johtuu täällä tarvittavasta eirtyisestä infektioiden torjunnasta. Kiva, kun tykkäät lukea juttujani. Lämpimät kiitokset kommentistasi!