Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Venäläistä rulettia


Syöpien hoito edistyy nopeasti. Luin äskettäin eräästä miehestä, joka sairasti syöpää ja valmistautui kuolemaan. Hautajaisia oli jo suunniteltu.

Tilanne muuttui, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta osallistua kaksoissokkotutkimukseen. Siinä osalle tutkittavista annettiin jotakin uutta, kokeiltavana olevaa syöpälääkettä ja osalle tavanomaista hoitoa. Kukaan ei tiennyt, kumpaa sai.

Jutun sankari oli niiden onnellisten joukossa, jotka saivat uutta lääkettä, ja nyt hän suunnittelee maratonin juoksemista.

Tuo on aika hurja asetelma. Liekö niin, että uuden lääkkeen saamiseksi hyväksytyksi myyntiin, tuollainenkin tutkimus on tehtävä.

Jos olisin itse potilas ja minua pyydettäisiin moiseen tutkimukseen, haluaisin tietysti uutta lääkettä. Luultavasti tilanne olisi kuitenkin ota tai jätä, joko saat osallistua arpajaisiin tai et saa uutta ollenkaan.


Olen valmistautunut huomisiin tutkimuksiin syömällä proteiinipitoisen aterian, jonka vaimoni minulle laittoi. En saa syödä iltakahdeksan jälkeen huomisaamuisten verikokeiden vuoksi. Verikokeiden jälkeen otetaan luuydinnäyte.


Ensi tiistai-iltana kerätään varoja Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan tutkimushankkeisiin. Silloin pidetään Savoy-teatterissa konsertti Lääkärimuusikot estradilla. Musiikki ei ihan sovi minun vartalolleni, mutta tarkoitus on hyvä.

Ei kommentteja: