Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 29. tammikuuta 2015

Haluan perustaa kansanliikkeen


Otsikko kuulostaa narsistin luomalta. Laitan sen tahallani, koska uskon sen houkuttelevan lukemaan. Minä en ole tässä tärkeä, mutta asiani on. Toivon, että se herättelisi, en minä. Minä en yksin pysty juuri mihinkään, mutta yhdessä ehkä pystymme.

Opin eilen yhdestä Lääketieteellisen tiedekunnan juhlapäivän luennosta, että pienhiukkaset ovat ympäristön ylivoimaisesti suurin sairauksien synnyttäjä. Seuraavana tulee melu ja muut ovat marginaalisia. Lisäksi pienhiukkaset edistävät ilmastomuutosta. Pienhiukkaset syntyvät fossiilisista polttoaineista, kuten öljy ja kivihiili. Keskellä Helsinkiä Hanasaaressa on iso koksikasa (vai mitä lie) ja autoja täällä riittää.

Valitettavasti meidän pitäisi lopettaa autoilu, lentäminen sekä fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön ja lämmön käyttäminen.

Olemme olleet kaksikymmentä vuotta ilman autoa, mutta silti ympäristöjälkemme lienee iso. Nyt meillä on puolikas- eli yhteiskäyttöauto.

Lentämisestä en pysty kieltäytymään, vaikka pitäisi. Se vain on niin helppoa ja halpaakin.

Autottomana olemisesta olen oppinut sen, että se rupeaa jurppimaan, koska muut eivät seuraa perässä. Miksi vaivautua, kun kiinalaiset eikä amerikkalaisetkaan eivät vaivaudu ja heidän merkityksensä on suurin? Kärsimyskruunulla ei tee mitään.

Ajattelen, että meidän pitäisi saada luotijunia korvaamaan lentokoneet. Autoilun saasteettomuuden eteenkin voidaan varmasti tehdä paljon enemmän kuin nyt tehdään. En usko vähääkään, että ihmiskunnan enemmistö alkaisi yhtäkkiä kieltäytymään autoilusta ja lentämisestä.

Kansanliikkeen tehtävänä olisi taivutella poliitikkoja ja muita tahoja tarjoamaan meille ympäristöystävällisiä mahdollisuuksia kohtuulliseen elämään.

Sosiaalinen media on tämän päivän mahdollisuus vaikuttaa. Se on nopea, jos niin haluamme.

Perustin Facebook -ryhmän nimellä Tulevaisuuden lasten puolesta. Tavoitteena on se, että silloin kun me emme enää ole täällä, lapset voisivat syntyä maailmaan, joka ei ole lopullisesti pilalla. Niin mekin olemme saaneet. Tietenkin tavoitteena on myös tulevaisuuden aikuisten hyvinvointi, mutta lapsiin vetoaminen tehoaa paremmin.

Facebook -ryhmään voi liittyä jäseneksi. Toivon, että liityt, jos jaat tässä esitettyjä ajatuksia kanssani. Kun on ryhmän jäsen voi kutsua muita mukaan sähköpostitse. Omia FB-kaverita voi myös liittää suoraan, mutta toivon että mieluummin kutsut kuin liität.

Jos ryhmään saadaan kymmeniä tuhansia tai mieluummin satatuhatta jäsentä, media kiinnostuu varmasti asiasta ja silloin asiamme saa julkisuutta. Sitten voimme vedota päättäjiin ja muihin tahoihin. Jos tämä toimii Suomessa, se toimii myös ulkomailla. Sitten voimme jatkaa rajojen takana.

Toivon, että tämä hanke onnistuu. Jos ei, olemme ainakin yrittäneet.

Tulethan mukaan! Pääset suoraan ryhmäsivulle tästä.

Ei kommentteja: