Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 20. tammikuuta 2015

Muistikuvia päivittämässä





Kävin maanantaina päiväkävelyllä, kun pääsin koulusta valoisan aikaan. Halusin mennä tutkimaan mitä on Käpylän ja radan varressa sekä miten sieltä pääsee Käpylän asemalla. Lähdin liikkeelle Käpyrinteen palvelutalon liepeiltä, joka on lähellä Koskelantien läntistä päätä. Muistelen tämän läntisen jatkeen olleen ennen Tuusulantiestä lähtien Jääkärikatu tai -tie. Näin nämä tutut tienoot muuttuvat ilman, että muutoksiin kiinnittää huomiota.

Käpylän läntinen osa on viehättävää, puolitoistakerroksista pmakotialuetta, joka on ollut samannäköistä vuosikymmenien ajan.

Kummituspuita?


Käpylän länsi- ja pohjoispuolilla ei ollut kuin tavallista sekametsää. Näistäkin kuulunee kiitos Helsingin kaavoittajille, jotka jättävät kiitettävästi luontoa eri asuinalueiden ynnä muiden väleihin.



Vanhat mielikuvat eri paikoista tuntuvat pysyvän pitkään. Minulla oli mielikuva Käpylän asemasta radan vierellä olevana vanhana, pienehkönä puutalona, mutta se muisto taitaa olla vuosikymmeniä vanha. Olen toki mennyt junalla monia kertoja paikan ohi, mutta vanha kuva on pysynyt tiukasti päässä.

Käpylän asema on nykyään Tuusulantien alla, kuin kahtena seisakkeena radan kahta puolta.



Tuusulantien alla


Käpylän vanha asema oli varmaan näillä paikkein.



Käpylän aseman lähitienoota.





Yllä ja alla on kuva Tuusulantien itäpuolelta Käpylän Shellin jälkeen, kun ajetaan pohjoiseen. Näiltä tienoilta muistiini on juuttunut sitkeästi näkymä vanhoista puutaloista tai siirtolapuutarhasta. Milloin lienee tämäkin muuttunut? Kerrostalo näytti vanhalta, mutta osoittautui uusvanhaksi. Voinen siis luottaa muistiini.



Alla on kaksi kuvaa Aarno Ruusuvuoren aikoinaan Paragonille piirtämästä modernista konttorirakennuksesta, jossa toimii nykyään Luonnontiedelukio. Siinä oli kuulemani mukaan Suomen suurin avokonttori. Talon pohjoispuolella matelevat ns. Käärmetalot. Talossa oli työpaikkani 1970-luvun llopussa, kun olin Paragonin palveluksessa.




Taidelisäke Käpylän peruskoulun vanhassa rakennuksessa


Amer-Yhtymä rakennutti tämän mielestäni kauniin pääkonttorirakennuksen aikoinaan. Nyt siihen näyttää olevan tulossa Käpylän elävä keskus. Toimistotilaa tarjotaan.



Ameria vastapäätä nousi aikoinaan Puolimatkan pääkonttori, joka on nykyään Kelan miehittämä. Mielestäni se sopii aika mukavasti Amerin rakennuksen kanssa lähelle Käpylän vanhoja kerrostaloja.

Ei kommentteja: