Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 13. tammikuuta 2015

Kuvakertomus Taivaskallion tykkiasemasta



Tänään tuntini loppuivat kahdelta iltapäivällä. Kun toinnuin kahvitauon jälkeen liikkeelle, ajoin Käpylään noustakseni Taivaskalliolle katsomaan siellä olevaa ilmatorjuntatykkiä. En oikein tiennyt mistä löydän reitin, mutta kun näin katukilvessä nimen Pekka Jokipaltion tie, arvasin olevani lähellä. Jokipaltio johti Helsingin ilmatorjuntaa vuonna 1944 Venäjän ilmavoimien suurten pommitusten aikana. Sadat koneet pommittivat Helsinkiä kyseisen vuoden talvella kolme kertaa kymmenen päivän välein. 

Ilmatorjunnan ansiosta Helsinki pelastui ja selvisi suhteellisen vähin vaurioin. Helsingin ilmatorjunta oli tuolloin modernien saksalaisten it-tykkien ansiosta yksi Euroopan pääkaupunkien parhaista. Yllä olevassa kuvassa on tällainen 88 millimetrin tykki, jonka tyyppi oli RMP eli "Rämäpää". 

Ilmatorjunta ei pudottanut erityisen monia viholliskoneita, mutta onnistui päätavoitteessaan Helsingin puolustamisessa. Se toteutettiin sulkutulella eli saapuvien lentokoneiden eteen ammuttiin niin ankara tulikeskitys, että useat koneet heittivät lastinsa mereen ja kääntyivät takaisin. Torjunnan psykologista tehoa oli keksitty parantaa laittamalla tykkien putkiin parafiinia ja jotakin muuta ainetta. Tämä sai aikaan pelottavan suulieskan.




























Ei kommentteja: