Sairaan rakas elämä
Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa
keskiviikko 14. tammikuuta 2015
Hieno tapa oppia liiketoimintaa
Kirjoitin jokin aika sitten ajatuksestani, että merkonomiopinnot kannattaisi viedä mahdollisimman paljon oppisopimusperustaisiksi. Silloinhan opiskelijat ovat töissä jossakin yrityksessä ja opintoja pyritään yhdistämään käytäntöön. Tietenkin osa opinnoista jää luokkotilaan, koska esimerkiksi kielten oppimista on vaikea toteuttaa työpaikoissa.
Jyväskyläläinen Tiimiakatemia on tunnetusti ammattikorkeakoulu, jossa osa opiskelijoista suorittaa ammatilliset opinnot pääsääntöisesti osuuskunnassa. Koulullamme tullaan antamaan samanlainen mahdollisuus alkaen ylioppilasryhmistä. Tänään meillä oli kaksi Tiimiakatemian opiskelijaa kertomassa opinnoistaan. Olen aikaisemminkin kuulut Tiimiakatemian toiminnasta ja pitänyt sitä hyvän tuntuisena oppimiskäytäntönä.
Olin hyvin vaikuttunut kahden nuoren naisen esityksestä tänään. Opiskelijat toimivat projekteissa, joita yritykset tilaavat heiltä ja joita he itsekin keksivät. On merkittävää, että opiskelijat ovat kassavirralla vastuussa toiminnastaan. He perustavat alussa osuuskunnan ja se voi mennä konkurssiin, jos toiminta ei ole kannattavaa. Opiskelijat joutuvat oppimaan kantapään kautta sijoiterun rahan, riskien ja tuottojen suhteen. He eivät kuitenkaan joudu yksityishenkilöinä vastuuseen mahdollisessa konkurssitilanteessa, joita kuulemma ei ole tähän mennessä tapahtunut.
Jos kiinnostava hanke tarvitsee rahoitusta ja sitä ei saada esimerkiksi tilaajalta, he saattavat koota sen vaikkapa käymällä töissä eri tahoilla.
Projekteissa tarvittavat tiedot hankitaan oppikirjoista ja kokeneemmilta kavereilta. Opiskelijat ovat tehneet projekteja tunnetuille suomalaisille yrityksille. He ovat myös muun muassa pyörittäneet kesäravintolaa.
Tiimiakatemian metodi ei varmasti sovi kaikille opiskelijoille, mutta on hienoa, että tekeville ja yrittäjämäisille opiskelijoille tarjotaan tällainen opiskelumuoto.
Arvioin, että monessa tapauksessa se on vielä parempi muoto kuin oppisopimusjärjestely. Opitaan aloitteellisuutta, riskien hallintaa ja muita hyödyllisiä taitoja. Luovat ihmiset pääsevät soveltamaan vahvuuttaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Hyvä Heikki!
Kiitos!
Lähetä kommentti