Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 15. tammikuuta 2015

Saako taiteilija tehdä luvatonta?

Laskeuduin tänään Kellosillalta Ratamestarinkadulle Itä-Pasilassa ja näin tällaisia merkintöjä. Ymmärtääkseni nämä ovat tägejä, jotka kuuluvat graffitikulttuuriin. Kulttuurin sisällä olevat merkitsevät näillä merkeillä käyneensä paikalla.



Graffitien tekeminen on yleensä luvatonta hommaa, mutta on niitä tehty luvallisestikin ja tilattuina. Ainakin Pasilan aseman alikulkutunnelissa ja Sturenkadun sillan alla paikassa, jossa katu ylittää Teollisuuskadun, on tilauksesta tehtyjä taiteilijan tekemiä graffiteja.




Tästä saankin aasinsillan siihen, että jotkut ajattelevat, että taiteen nimissä saa tehdä sellaista, mitä ei muutoin saa tehdä. Tällaisen käsityksen mukaan muita koskeva etiikka ei koske taitelijoita. Tunnettu esimerkki on, kun eräs suomalainen taiteilija haki jostakin mirrien löytökodista kissan, lupasi pitää siitä huolta, mutta tappoi sen ja loppua en viitsi kertoakaan. Tapahtuma kuvattiin osaksi taidevideota. Tämä aiheutti suurta närää - aiheestakin. Taiteilja sai pienen tuomion siitä, että hän tappoi kissan siten, että se joutui kärsimään. Saattoi olla tahatonta.

Graffitia on alettu pitää ainakin "oikeaa" taidetta lähellä olevana toimintana. Jotkut suuret graffitit voivat ollakin hyvin vaikuttavan näköisiä. Graffiteihin liittyvä anarkia saattaa viehättää taitekentän piirissä toimivia.



Minun mielestäni taiteilijaa koskee ihan samat eettiset normit kuin kaikkia muitakin. Sellaista ajattelua on myös, että taiteilijat näyttävät suuntaa muille. En usko siihenkään. Sen verran kuin taiteilijoita tunnen - kaikella kunnioituksella - he eivät ole sen kummempia kuin muutkaan. Voi olla, että pohdiskelu on taiteilijoille muita tyypillisempää. Heillä saattaa toki olla kyky ilmaista jotakin eettistä ongelmaa monitahoisesti tai kiteyttäen, mutta en ole huomannut heillä olevan sen kummempia ratkaisuja kuin muillakaan.




Nietzsche on suosittu filosofi taiteilijoiden keskuudessa. Jotkut ilmeisesti tulkitsevat hänen ajatteluaan siten, että jollakin tavoin kehittyneemmillä olisi muita enemmän oikeuksia.  









Varmasti tunnetuin graffititaiteilija maailmassa on brittiläinen Banksy. Paradoksaalisesti hänen  henkilöllisyyttään ei tiedetä. Hänellä on oma tunnistettava tyyli graffiteissaan. Hieman epäilen, että jollakin kiinteistönomistajalla ei ehkä ole kiirettä pesettää graffitia seinästä, jos se vaikuttaa Banksyn tekemältä.






Graffiteilla on omat taiteelliset ansionsa. Silti on rikollista ja tuomittavaa tehdä niitä luvatta.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täsmälleen samaa mieltä! Rahoille olisi muuta käyttöä (jotka näiden pesemiseen menee). Summa oli valtava. Kuulin sen kerran radiosta, vaan en muista. Lisäksi joidenkin arvotalojen seinillä on näitä "taideteoksia", niitä ei ole ihan helppoa poistaa. Ihan verenpaine nousee. Hyvä kun toit asian esiin. Olen minäkin kerran, kaksi tai kolme tästä avautunut blogissani. Voi hyvin Heikki! : )

Heikki Honkala kirjoitti...

Hei Virpi. Jotkut graffitit saattavat olla varsin näyttävän näköisia, mutta eivät silti ole oikeutettuja, jos on samalla tuotettu vahinkoa toisille. Jakselehan sinäkin!