Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

HYKS Psykiatriakeskus

Oli muuten tylsä matsi illalla (Mancester City - Real Madrid). Mikäli oikein ymmärrän Mestarien liigassa ollaan jo loppupeleissä, mutta eilisestä ei sitä voinut päätellä. Ei maalin maalia eikä juuri maalilaukauksiakaan. Pitkäveteistä katsoa, kun äijät vain juoksevat nurmikolla edestakaisin. Nuoko ovat muka pudottaneet Barcelonan?

Vaimoni alkoi kuunnella yhdeltätoista Riston Valintaa. Ajattelin kuunnella hänen seuranaan puoliväliin pitkällään ja loput kuntopyöräillen. Nukahdin. Onneksi vahinkotirsat jäivät sen verran lyhyiksi, että käynevät päiväunista. Pyöräilin sitten Riston Valinnan loppuun ja kuuntelin muutoin radiota loppupolkemisten ajan.

Vein vaimoni puoli kahdeksi kampaamoon. Ajelin sitten Välskärinkadulle ja jätin auton parkkiin. Olen jo jonkun aikaa suunnitellut Kivelän sairaala-alueen kuvaamista. Samaan paikkaan olen ajatellut viitattavan, kun joku uskoo pian joutuvansa Hesperiaan. Alue on Taka-Töölössä. Pohjoispuolella on Sibeliuksen puisto. Itäpuolella ovat Hesperian puisto, Töölön kirkko ja kerrostaloja.

Olen käynyt joskus vierailulla alueella olleella suljetulla osastolla. Se oli toisessa niistä korkeista taloista, jotka ovat alueen eteläpäässä Pohjoisen Hesperiankadun varrella. Luulen että ne rakennukset on saneerattu tavallisiksi asunnoiksi.

Sain netistä selville, että alkuperäinen Hesperian sairaala on nykyään HYKS Psykiatriakeskus. Hesperia tarkoittaa lännen maata. Alue taitaa sijoittuakin Vironniemen läntiselle puoliskolle. Alueella on muutakin sairaalatoimintaa. Kivelän sairaala tarkoittaa ilmeisesti alueella olevaa terveyskeskusta. Ehkä siellä on tavallinen sairaalakin. Miksiköhän tuon keskuksen nimen alkuosa on yhä HYKS eikä HUS?



Tässä kirkossa appivanhempani vihittiin 30-luvulla

Hesperian puisto














Projekti jäi kesken. Kännykkäni ilmoitti virran vähäisyydestä ja pimeni. Palasin autoon ja toivoin kännykän vielä elpyvän, että saan parkkeeraukseni lopetetuksi soittamalla Easyparkiin. Radiosta kuului kaunista sellomusiikkia. Minulla oli lukemista mukana, mutta nautin musiikista. Katselin kun sairaanhoitaja valkoisessa takissaan, housuissaan ja kengissään piti tupakkataukoa muurin edessä. Hän näytti valokuvaukselliselta.

Alueen pääovella ei puhuttu Kivelän sairaalasta mitään. Kyseinen nimi näkyi kuitenkin isoin kirjaimen erään rakennuksen seinällä.

Ylen ykkösen ohjelma vaihtui epäkiinnostavaksi. Vaihdoin Puheen puolelle. Opin että Elastisen oikea nimi on Kimmo Laiho. Hänen taiteilijanimensä juontuu hänen etunimestään (kimmoisa=elastinen). Tuskin tarvitsen tätä tietoa, mutta kai tämäkin on yleissivistystä.

Onneksi kännykkäni taas elpyi ja sain parkkeerauksen lopetetuksi.

Vaimoni poikkesi vielä kamerahuollossa ja sitten ajoimme kotiin. Päivä olikin jo pitkällä.


Ei kommentteja: