Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Jouduin tenttiin

Lääkäri otti minut tentattavakseen, tiedänkö tarpeeksi kantasolusiirrosta. Hän oli toimittanut minulle eilen vihkosen lainaksi kertausta varten. Saman vihkosen saimme aikoinaan "virallisen kantasolusiirtokeskustelun" yhteydessä. Samalla sani tehdä kysymyksiä.

Tuleva sytostaattihoitoni tulee olemaan rankin mahdollinen, rankempi kuin ensimmäinen leukemiaan saamani. Tulen siis todennäköisesti olemaan vielä kurjemmassa kunnossa kuin silloin.

Kantasolusiirtovaiheessa voidaan antaa sytostaattien lisäksi sädehoitoa, mutta minulle ei anneta.

Sytostaateilla ajetaan sekä veri- että  kantasolujärjestelmäni alas. Luuytimeni ei kykene alkamaan tuottaa kantasoluja ellei ne saa ulkopuolisia kantasoluja. Jos siirrelähetys jostakin syystä tuhoutuu, minua voidaan pytää yllä verisiirroilla jonkin aikaa, mutta kantasolusiirto pitää saada vaikkapa kakkosehdokkaalta.

Myös immuunijärjestelmäni ajetaan alas. Koko järjestelmä on paljon laajempi kuin se, mitä neutrofiileillä mitataan.

Akuutteja myelooisia leukemioita on monia alalajeja. Minun tapauksessani tyypin määrittää minulla todettu kromosomimuutos 11, joka lisää riskejä sekä sekundäärisyys eli leukemiani johtuu aiemmin saaduista sytostaateista.

Kantasolusiirtoon liittyvät riskit aiheutuvat tulehduksista ja käänteishyljinnästä. Kantasolusiirron seurauksena syöpä ei uusiudu noin 40-50 prosentilla potilaista.

Tulen saamaan siirron jälkeen Sandimum-lääkityksen käänteishyljintää vastaan.

Siirron jälkeen minulle kirjoitetaan puolen vuoden sairausloma, koska vastustuskykyni tulee olemaan pitkään heikko.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeää infoa siis. Itseä koskevia tärkeitä tietoja voi varmasti myös pyytää nauhoittamaan, jolloin ne voi tarvittaessa kerrata kuuntelemalla. Onko sinulla puhelimessa nauhoittamiseen soveltuvaa ohjelmaa? Sellainen olisi hyvä. Sovelluksella saa itsekin nauhoitettua esim. mieleentulevia asioita tai kysymyksiä tuoreeltaan. Ei tarvi kirjoittaa eikä lukea. -Sokea ystäväni omistaa kännykän, joka lukee tekstiviestitkin ääneen. Yämäntyyppiset apuvälineet voivat helpottaa yllättävän paljon. Jos läheisesi pystyvät tällaisia sinulle organisoimaan? Tällainen idea vain.