Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 24. elokuuta 2016

Syöpähoitojen tulevaisuus

Herra ja rouva Stepanov, eli me, marssi keppeineen pihan poikki autolle. Olimme lähdössä Emmaan Rut Brykin näyttelyyn. Ajankohta oli huono. Olimme tulossa Teollisuuskadulle, kun törmäsimme melkein seisovaan ruuhkaan. Vaimoni käänsi Hermannin suuntaan ja reissumme muuttui ajeluksi. Menimme Viikin kautta Myltsiin ja sieltä kotiin, mitä nyt vaimoni poikkesi kaupassa.

Hermannissa takanamme prötpötti ikivanha auto, joka oli tuunattu huolellisesti uuteen kuosiin. Moottori oli jätetty näkyviin. Mikäli minä ymmärrään, sytytyksessä on vikaa, totesin. Siihen vaimoni, että "sullako". Ei ole hänen tapaistaan, mutta pisteet hänelle.

Kun menin vaimoani vastaan kaupan parkkipaikalla ottaakseni ruokakassin kantoon, tunsin jotakin kantikasta poplarini taskussa. Siinä se mystisesti kadonnut Primaspan-laatikko oli.

Eräs serkuistani Serkkuni muisti minua taas soittamalla. Lämmitti mieltä.


Vaimo oli ostanut minulle lööppilehden, sen, joka on mielestäni joskus herätetty kuolleista - ainakin lehden nimi. Toinen on tainnut saada itsenä myydyksi lööpeillään Mäntsälän kapinasta saakka. Lehdessä on artikkeli syöpähoidoista.

Syöpätapaukset lisääntyvät, mutta hoidot parantuvat. Parinkymmenen vuoden kuluttua kuulemma puolet sairastuvat ja kolmasosa kuolee syöpään. Kovin pian.

Etäpesäkkeiset syövät ovat yhä pahoja vastuksia. Minun ensimmäinen syöpäni lähti kiveksestä. Sitä oli myös vatsonteloni takana ja vaimoni mukaan myös pernassa. Minä en tosin tuota pernaa muista. Ajatella että paranin siitä syövästä.

Olen jo aikaisemmin kirjoittanut immunologisista hoidoista. Niissä oma solut saadaan tuhoamaan syöpäsoluja. Hassuja nuo melanooman vasta-aineiden nimet: ipilimumabia, nivolumabia ja pembrolitsumabia. Ketkähän noita keksivät.

Hoidot yksilöllistyvät. Olen ollut siinä käsityksessä, että Suomessa ollaan syöpähoidoissa huippujen tasalla. Lehden mukaan olemme kuitenkin jäljessä amerikkalaisista. Rinta- ja keuhkosyöpiä lukuun ottamatta useimmat muut syöpätoilaat saavat oikeastaan samaa hoitoa. Jos ei hoito pure, sitä vaihdetaan. Aikamoinen väite.

Tulevaisuudessa biotekniikka nousee käytettäväksi vanhojen konstien rinnalla.

Viruksista ja bakteereista johtuvat tulehdukset ovat syypäitä osaan syövistä. Näitä voidaan joskus mahdollisesti torjua rokotuksilla.

Joskus voidaan ehkä yksittäinen syöpä parantaa yhdella hoitokerralla. Tällaiset vaihtoehdot ovat kuitenkin hyin kalliita.

Syöpähoidot eivät tulisi yhtä kalliiksi, jos taudit voitaisiin todeta jonkinlaisella kuvantamisella nykyistä aikaisemmin.


Mainitun lööppilehden nettiversiossa ehdotetaan käyttövaihtoehtoja ylijäämä kahville. Kovin erikoiselta kuulostaa lihan seuraksi tarkoitettu kastike, joka koostuu vedestä, liemikuutiosta, fariinisokerista ja kahvista. Suurustamisen jälkeen suolaa ja pippuria tykö. No, maistuisiko?







Ei kommentteja: