Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 26. elokuuta 2016

Rut Bryk ja lentävä lautanen

Kävimme eilen Emmassa tutustumassa Rut Brykin näyttelyyn nimeltään Taikalaatikko. Piipahdimme myös nostalgiamatkalla museon takana olevassa Futuro-asunnossa, joka näyttää lentävältä lautaselta. En ole käynyt ennen sellaisessa sisällä, mutta yksi Futuro oli puolivälissä Turkuun mentäessä, vanhan tien varrella olevan kahvilan vieressä.

Rut Brykin näyttely on huikea kaari, jonka hänen tuotantonsa piirtää alkaen lapsenomaisista teoksista, jotka voisivat olla satukirjan kuvitusta, ja päätyen voimakkaan ruumiilliseen konstruktivismiin.  Tässä maistiaisia näyttelystä. Käykää ihmeessä katsomassa, näyttely päättyy 4. syyskuuta.

Teokset ovat jo alussa tyyliteltyjä, mikä ominaisuus säilyy Brykilla niin kauan kuin teokset ovat esittäviä.




Alla olevasta tulee mieleen Chagall.









Brykin myöhäisemmässä tuotannossa on heleämpiä teoksia kuin nämä esimerkit. Nämä kolmiulotteiset työt kutsuvat koskemaan, mutta näpit on maltettava pitää irti.




Rut Brykin taiteesta on julkaistu runsaasti kuvitettu teos Elämän taide. Tekijä on Harri Kalha. Piti se ostaa, kun Brykin taide on niin vaikuttavaa. Hinta on 42 euroa.

Sitten tulevaisuusmatkalle menneisyyteen. Futuro on ilmestynyt maailmaan vuonna 1968 ja niitä on kaikkiaan tehty yli 60 kappaletta. Suunnittelija on arkkitehti Matti Suuronen. Sittemmin valmistus kävi liian kalliiksi öljykriisin vuoksi.








Tässä tiukan funktionaalista arkkitehtuuria. Betonimöykyllä ei ole mitään tekemistä Futuron kanssa, mutta lähekkäin ne ovat.



Julkaisin, olikohan toissapäivänä, jutun DNA:sta, josta aiheesta olen myös viestitellyt Facebookissa. Kas kummaa kun minulle tarjottiin ilmaista DNA-testiä sähköpostissani torstai-iltana. Varmaankin rahalla saisi kaikenlaista mukavaa till. Palvelua tämä tietysti on.

Jotkut näyttelyt innoittavat maalaamaan. Taikalaatikko kuuluu niihin. Toivottavasti saan ryhdytyksi sanoistaa tekoihin.

Ei kommentteja: