Joku on sanonut, että voisi kuvitella helpommin Euroopan ilman Suomea kuin Kreikkaa. Varmaan noin, koska eurooppalaisen kulttuurin juurista on merkittävä osa Kreikassa.
Ei ole kovin montaa kymmentä vuotta, kun Suomi oli köyhä sodasta toipuva maa. Niin tosin oli Kreikkakin.
Nyt Suomi on maailman huipulla, mutta painiskelee taloudellisten ongelmien kanssa. Suomen järjestelmät ovat tietyistä heikkouksista huolimatta hyvässä kunnossa ja siksi maan pitäisi olla tuomittu menestymään tulevaisuudessakin. Kukaan ei voi kuitenkaan tietää tulevasta. Muuttujia on niin paljon. Sellaistakin, minkä ei helposti uskota olevan mahdollista, voi tapahtua.
Vaikka kreikkalaiset ovat tyrineet itse paljon, niin ovat muutkin. Olkaamme inhimillisiä.
Kreikan velka on kasvanut niin hirvittäviin mittoihin, että kaikki tukitoimet ovat vain ahdingon pitkittämistä. Romahdus voi silti tulla ja ahdinko pahenisi entisestään.
Minusta tuntuu, että kun ongelma on noin suuri, vastuu pitäisi jakaa selvemmin useammille hartioille. Rahoituslaitokset ovat luotottaneet Kreikkaa ja tehneet sen riskillä. Ehkä niidenkin pitäisi kantaa huonojen päätöksiensä seurauksia.
Suuret sodat ovat aiheuttaneet käsittämättömän suuria inhimillisiä ja aineellisia menetyksiä. Jälkimmäiset ovat olleet luultavasti helpommin korjattavia kuin edelliset. Kreikassa talous on kuralla ja ihmiset kärsivät ilman toivoa.
Minusta tuntuu, että suurin osa Kreikan veloista pitäisi antaa anteeksi - ellei kaikki. Kokonaisuuteen voisi liittyä ero eurosta viideksi vuodeksi, mikä antaisi maalle mahdollisuuden rakentaa valuutan devalvoitumisen kautta vientinsä kuntoon.
Ei Kreikka Euroopasta irtautuisi, vaikka palaisi drakmaan. Ei kaikki muutkaan EU-maat ole eurossa. Ymmärtääkseni Kreikkaa ei tarvitsisi valvoakaan erityisen korostuneeksi, koska sen tekemiset heijastuisivat sen valuutan arvoon. Jos Kreikka haluaisi takaisin euroon, sillä olisi motiivi pitää taloutensa kunnossa. Seuraavassa hakuprosessissa olisi muun EU:n oltava tarkempi. Ei se olisi maailmanpalo, vaikka Kreikka jäisikin drakmaan. Kuka uskoo esimerkiksi brittien huolivan euroja lähimpinä vuosikymmeninä.
Ratkaisussa saattaa olla sellainen riski, että muitakin maita ilmaantuu velkojen anteeksiantojonoon. Voi olla, että sellainen riski olisi silti syytä ottaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti