Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kreikalla on toivoa verrattuna Eritreaan

Hesarissa on tänään artikkeli Pelastunut numero 989 pakolaisen kolkosta matkasta Eurooppaan. Lähtöpaikassa Eritreassa on asiat vielä paljon huonommin kuin Kreikassa, jonka ongelmia päivittelemme. Kreikassa yhteiskunta kuitenkin toimii, joskin huonosti. Eritrean tilanne vaikuttaa vielä paljon toivottomammalta.

Olen asunut Kreikassa yli puoli vuotta sapattivuotenani. Eräs tuttavamme kertoi, että opettajat hoitavat hommansa keposesti päivätyössään. Opiskelijat eivät opi kunnolla. Niinpä heidän täytyy ottaa maksullisia lisätunteja. Kukas niitä antaa? Tietenkin opettajat.

Vaimoltani kysyttiin kirjekuorta terveyskeskuksessa. Jälkeenpäin hän hoksasi, että siinä olisi kai pitänyt olla rahaa, jolla olisi päässyt jonosta nopeammin lääkäriä tapaamaan.

On kummallista, että korruptio ja harmaa talous rehottavat maassa, jossa katolisen uskon harjoittaminen on niin näkyvää.

Kreikassa myös elää erikoinen protestihenki. Mielenosoitukset ovat tavallisia.

Kreikan pääongelmaa voisi kutsua sisäiseksi rappeutuneisuudeksi. Ei niitä voi ratkoa ulkoapäin. Kreikkalaisten on itse hoidettava homma. Maa on kuitenkin velkaantunut niin raskaasti, että järjestelmää on hyvin vaikea saada toimimaan. Siksi velkojen ainakin osittaista anteeksiantoa kannattaisi minusta harkita.

On syytä myös varoa yleistyksiä kreikkalaisista. Maassa asuu aivan tavallisia kunnon ihmisiä, jotka varmasti haluaisivat asiat parempaan kuntoon.

Eritrean tilanne on kauhea. Miten saada sotilaat pois vallasta? Kreikka on sentään vapautunut diktatuurista jo 70-luvulla,

Ei kommentteja: