Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 6. heinäkuuta 2015

Sukuaankin voi nuuskia



Laimennettu tussi on kuivunut aika hyvin. Huomenna voisin lisätä mustempia sävyjä tai jatkaa suoraan väreillä. Lampun valo toi punertavan sävyn kuvaan.

Kun Naantalissa kävimme, olen palauttanut mieleeni sikäläisen sukuhaarani nimiä. Äitini isoisä Axel Sjöberg (myöh. Nurmi) oli syntynyt Naantalissa, jossa hänen isänsä Eric teki turkislakkeja. Eric oli kuitenkin kotoisin Rauman maalasikunnasta, samoin kuin hänen vaimonsa Juliana Birgstedt. Äidiltäni saamieni tietojen mukaan Julianan isä Esaias Birgstedt olisi Taivassalosta, mutta kun olen penkonut nettiä, on syntynyt vaikutelma, että Birgstedt olisi Rauman maalaiskuntalainen nimi. Tosin pari osumaa löytyy Taivassalostakin. Esaias Birgstedt löytyy amerikkalaisista sukupuujärjestelmistäkin. Pitäisiköhän hankkiutua vähäksi aikaa jäseneksi, niin voisin penkoa lisää johtolankoja.

Ostamassani kirjassa Naantali eilen - tänään kerrotaan paikallisesta käsityöläisyydestä. Teoksessa mainitaan jäsiksennahkaisia lakkeja tehneet Hacklinin veljekset, mutta Eric Sjöbergin nimi ei ole ainakaan vielä tullut vastaan.

Ennen piti vierailla ahkerasti arkistoissa ja kirkkoherranvirastoissa, jos halusi tietoja sukuhistoriastaan. Nykyään netin avulla löytyy vaikka mitä, jos jaksaa vain plarata rippikirjoja ja sen sellaisia. Valmiimpaakin tietoa löytyy.

Ihmettelin Rauman eteläpuolisen Unajan kylän erikoista nimeä. Se lienee entistä Rauman maalaiskuntaa, jossa minulla on sukujuuria. Tiedä vaikka olisi joku asunut juuri Unajassa.

Ei kommentteja: