Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 27. heinäkuuta 2015

Nyky-Vaasaa ja 1880-luvun Pariisia

Aloitin aikomani videosarjan Rantatiestä, jota ajelimme suuren osan turistimatkaamme Vaasasta Turkuun. Tässä on ensimmäinen osa, jonka aiheena on Vaasa. Pituus on noin neljä minuuttia.



Seuraavan osan teen Maalahdesta, josta on minulla onkin runsaasti materiaalia, kun olimme sinne majoittuneena monta yötä.


De Waalin kirja on mainio. Nyt hän nuuskii - olikohan hän nyt isoeno - sukulaisesensa toimia 1880-luvun Pariisissa. Kyseinen henkilö Charles oli upporikas ja kulki silloisen avantgarden luojien joukossa. Hän oli Gazetten päätoimittaja ja kirjoitti teosta Dürerin piirustuksista. Hän teki luultavasti uraauurtavaa selvitystyötä, kun etsi näitä töitä eri puolilta Eurooppaa ja luetteloi niitä. Charles oli impressionistien mesenaatti ja keräsi huomattavan kokoelman näiden töitä. Hän osti laajan kokoelman japanilaisia netsukeita, jotka ovat pienoisveistoksia. Näin hän surffasi japanismin aallolla, joka tuolloin hyökyi Pariisiin. Japani oli avautunut maailmalle 1800-luvun puolivälissä ja sieltä tuodut kulttuurituotteet olivat suurta huutoa. Vaikuttivat impressionisteihinkin. De Waalin mukaan Charlesilla oli assyrialainen profiili. Tämä on hauska kommentti, sillä realismia edustanut maalari Courbet tunnetusti ylpeili assyrialaisella profiilillaan. Maahanmuuttaja Charles tuntui omaksuneen maailmanmiesdandyn identiteetin ja flaneerasi Pariisin kaduilla kuin paljasjalkainen silintereineen ja keppeineen.  


7 kommenttia:

Ano Nyymi kirjoitti...

Ehkä kaipaisi editoinnissa jonkinlaisen efektin, kun kuva vaihtuu. Nyt tilanteet siirtyvät hieman töksähtäen toiseen ja tämä häiritsee katselua.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos kritiikistä Ano Nyymi. Tuo minun kannattaa ottaa huomioon. Yritän vältää siirtymäefektien käyttöä. Nekin voivat olla häiritseviä. Joissakin kohdin kuitenkin hyödyllisiä.
Sekin auttaa, jos klipit ovat pidempiä, mutta silloin katsoja voi pitkästyä niitä katsellessa. Toinen haaste on ääni. On vaikea sovittaa klipin vaihtumista siten, että ääni ja kuva vaihtuvat luontevasti. Tähän videoon kertyi varmaan aivan liikaa lyhyitä klippejä. Voi olla, että taustaselostus auttaisi. Kerronnallisuus tekisi hyvää. Mielelläni kuulisin lisää kommentteja videoiden onnistumisesta. Haluan kehittyä tässä haastavassa lajissa.

Ano Nyymi kirjoitti...

Taustaäänethän on suht. helppoja feidata eli häivyttää, jolloin niiden vaihtuminen uudeksi ei keskeytä keskittymistä itse videoon.

Heikki Honkala kirjoitti...

Niin on, mutta sellaiset välihiljentymisetkin katkovat. Ja jos kuuluu puhetta, tuntuisi hyvältä saada katkokset niin, ettei lauseet katkea kesken sanojen. Jokin hiljainen taustamusiikki voisi auttaa. Taidat itsekin harrastaa videointia? Kivaa puuhaa, mutta tarvittava aika lisääntyy hirmuisesti, mitä huolellisempaa tavaraa haluaa tehdä.

Ano Nyymi kirjoitti...

Kyllä minä harrastan, sen miltä muulta askareelta joudan. Periaatteessa voisi toimia myös koko videon kestävä kappale, joka olisi samaa kappaletta koko ajan ja ei täten katkeaisi. Muut äänet vaimentaisi ja kuvan vaihtumiseen keskittyisi hieman lisää. :)

Heikki Honkala kirjoitti...

Joo, kuulostaa toimivalta. Samoin voi siirtää ääntä videon toisista kohdista, vaikkapa lintujen sirkutusta.
Mitä ohjelmaa käytät editointiin? Minä tein tuon iMoviella.

Ano Nyymi kirjoitti...

Windowsin omaa Elokuvatyökalua.