Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 11. heinäkuuta 2015

Oudot nimet

Liityin maksullisena jäsenenä netissä olevaan MyHeritage-sukupuujärjestelmään. Ohjelma on kiinnostava, koska se yhdistää eri asianharrastajien tuottamia tietoja. Tämä mahdollistaa sen, että oma sukupuu täydentyy muiden tiedoilla ja päinvastoin. Näyttää toimivan. Tosin en ole vielä saanut systeemiä oikein haltuuni.

Olen kirjoittanut mummoni isoisästä Eric Sjöbergistä, hänen vaimostaan Juliana Birgstedtistä ja tämän isästä Esaias Birgstedtistä. MyHeritage kertoo Julianan - tai ilmeisesti nimen muoto on Juljana - sisarukset. Näitä tietoja löytyy myös äitini aineistosta.

Huomiotani kiinnittää Esaias Birgstedtin lasten etunimet: Adrian Wilhelm, Amalia Maria, Carl Esaias, Christina Lovisa, Gustav Herman, Sophia Wilhelma, Juditha Fredrica ja Johannes. Suurin osa  voi olla joko suomen- tai ruotsinkielisten kansalaisten nimiä. Noiden aikojen etunimien perusteella ei henkilöiden äidinkielestä voi sanoa mitään varmaa. Adrian, Juditha ja Juljana vaikuttavat erikoisilta. Voisivatko ne liittyä johonkin erityiseen traditioon vai ovatko nimien haltijoiden vanhemmat vain halunneet hienostella? Ainakaan ne eivät vaikuta Rauman seudun historian mukaan mitenkään tavanomaisilta seudun nimiltä.

MyHeritagen tietojen mukaan Esaias olisi syntynyt Raumalla eikä Taivassalossa, kuten äitini tiedot kertovat. Voi olla äitini saamissa tiedoissa on virhe. Tai MyHeritagen tiedoissa. Taivassalon sukujuuremme näyttää kuitenkin epävarmalta. Syntymäpaikka Rauma voi merkitä myös Rauman maalaiskuntaa. Ilmeisesti käytäntönä on merkitä paikat niiden nykyisten nimien mukaan.

MH:n mukaan Esaias on kuollut Unajassa, paikassa, jonka erikoista nimeä  vielä äskettäin ihmettelin.  Unaja voi kuulemma olla jopa vanhempi paikka kuin Rauma tai sitten samasta paikasta on ammoin käytetty kumpaakin nimeä.

Ei kommentteja: