Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 9. heinäkuuta 2015

Luokkaretkeilyä?

Sukujuurien penkominen on hauskaa salapoliisityötä. En niinkään jaksa laatia sukupuita, mutta kun muut ovat niitä laatineet, on mukavaa etsiä lihaa luiden ympärille. Paikallishistoirioista sitä saattaa löytyä.

Hattumaakari Eric Sjöberg ja hänen vaimonsa Juliana Birgstedt ovat molemmat syntyneet Rauman maalaiskunnassa. Rauman seudun historioista en löytänyt yhtään mitään heihin liittyvää. Nimetkin vaikuttavat oudon ruotsalaisilta ollakseen seudulta, joka vaikuttaa historiaeeposten valossa perisuomalaiselta. Ainakaan Eric Sjöbergin poika Axel ei äitini serkun todistuksen mukaan osannut ruotsia.

Rauman kaupungin historiat tuottavat enemmän osumia. Nelososan lopussa olevassa nimiluettelossa on useita viittauksia Birgstedt-nimeen, jonka rinnakkaismuodoksi on merkitty Birckstedt. Osa niistä viittaa kolmososaan, jonka hankin tänään Kallion kirjastosta.

Tiedoissa on ristiriita, joka mietityttää minua. Omat esivanhempani ovat alempaa rahvasta ja Ericin isäkin Esaias on merkitty suutariksi äitini muistiinpanoissa. Historiakirjojen viittaukset liittyvät hieman parempaan väkeen. Tosin Esaiaksen syntymäpaikkakin on Taivassalo eikä Rauma tai Rauman maalaiskunta.

Kolmannen osan ensimmäinen merkintä kertoo Rauman tullissa tarkastetun 12.5.1791 Gustaf-nimisen aluksen lasti. Gustafissa oli miehistöä yhdeksän henkeä ja laivurina Kaarle Fredrik
Birgstedt (Carl Fredrik).

Rauman kaupungin asemakartan selvityksen 1756 mukaan talon numero 162 Talalan omisti Birckstedt. Etunimeä ei mainita. Pinta-ala on ollut 1680 neliökyynärää.

Vuoden 1800 taksoitusluettelo mainitsee ne henkilöt, jotka taksoitettiin veroa varten. Talon Närvä omisti porvarinleski Leena Birgstedt.

Nelososassa luetellaan Rauman suurimmat laivat vuonna 1861. J. E. Linqvistin omistaman kuunari Wandringsmanin laivuriksi mainitaan J.G. Birgstedt.

Syyskuussa 1843 haaksirikkoutui kuunari Neptunus Rügenin luona ollessaan matkalla Holsteiniin. Laivuriomistaja oli B.W. Birgstedt.

Teologian erotutkinnon vuonna 1864 suorittaneen ja sittemmin Multian kappalaisena toimineen Isak Josef Groundstroemin äidiksi kerrotaan Johanna Kristiina Birgstedt.

Birgstedt tuntuu aika harvinaiselta nimeltä ja sikäli esivanhempani ovat saattaneet olla sukua näille laivureille ynnä muille. Jäljetkin johtavat samalle seudulle. Erisäätyisyyden saattaa selittää ennen vanhaankin tavanomainen luokkaretkeily, jota tapahtui molempiin suuntiin. Liekö joku menestyneeltä tuntuvan suvun vesa hukannut perintönsä tai jäänyt sitä saamatta ja ajautunut käsityöläiseksi leipää ansaitakseen. Ehkä on pitänyt vaihtaa maisemaakin Taivassaloon, mutta sieltä sitten jonkun polven edustaja on saapunut takaisin suvun kotikonnuille. Voihan olla niinkin tapahtunut, että jo varhemmin joku käsityöläissuvun edustaja on päässyt herrahissiin ja laivurit ja muut ovat hänen jälkeläisiään. 


Näköjään "joudun" hankkimaan myös Rauman kaupungin historian kakkososan käsiini, koska nimiluettelosta löytyy sukupuussani oleva nimi Wrigstadius ja lähemmät tiedot löytyvät kakkosesta.

Ei kommentteja: