Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 10. syyskuuta 2015

Isoveli valvoo


Docventures: CITIZENFOUR käsittelee Edward Snowdenia, joka on paljastanut USA:n harjoittaman omien ja muiden maiden kansalaisten tarkkailun.

Olen vasta katsonut osan pitkästä dokumentista, mutta jo nyt nähty herättää ajatuksia. Vaikuttaa siltä, että USA seuraa aivan kaikkea ja säilöö kerätyn datan. Valtiolla on käytössään myös tehokkaat järjestelmät, joilla voidaan seuloa esiin kiinnostusta herättäävää aineistoa.

Jos vaikkapa jonkun tietyn henkilön sähköpostista on löytynyt kiinnostavaa, voidaan järjestelmään laittaa sellainen asetus, että aina kun tätä sähköpostiosoitetta käytetään, asiasta saadaan tieto ja sen sisältö saadaan selville.
to
Henkilön kulloistakin sijaintia voidaan seurata hänen pankkikortin käyttönsä synnyttämän datan avulla. Jos halutaan tietää, missä tietty henkilö on ollut vaikkapa kesäkuun ensimmäisenä vuonna 2010, etsitään kyseisen päivän pankkikorttitiedot datasta.

Olemme oppineet Aarnion tapauksen käsittelystä julkisuudessa, että tiettyjen henkilöiden liikkeitä on voitu selvittää heidän kännyköidensä paikkatiedoilla.

Minä olen ollut varsin avoin tässä blogissani. Kaikkea en ole kuitenkaan kertonut. Ainakin USA:n tiedusteli saisi halutessaan lopuistakin luultavasti aika paljon selville.

Jos haluat pitää matalaa profiilia, etkä halua jättää jälkiä itsestäsi edes tuleville sukupolville, sinun on syytä pidättäytyä sähköposti ja tietenkin myös Facebookin sekä muiden vastaavien järjestelmien käytöstä. Sinun on syytä luopua kännykästä ja käyttää ostoksiin vain käteistä rahaa.

Saattaa nimittäin käydä niin, että joskus noilla USA:n tiedustelutiedoilla tehdään rahaa. Kun tiedonkäsittely tehostuu jatkuvasti, valtavien tietomäärien käsittely on entistä nopeampaa. On sanottu, että tiedon säilyttäminen on halvempaa kuin sen tuhoaminen, joten tieto todennäköisesti säilyy. Emme voi olla varmoja, minkälaisen hallinnon käsissä USA:n tiedusteludata on tulevaisuudessa. Jos silloinen hallinto tarvitsee rahaa, se voi alkaa myydä dataa, jos ei ole sitä kieltävää lainsäädäntöä. Sitäpaitsi aika tuo luonnostaan tietoja esille. Salaiset arkistot avautuvat tiettyjen vuosikymmenten jälkeen ja vanha sukututkimusaineistokin on jo nyt tutkijoiden käsillä.

Kuvittellaanpa tilanne, jossa jälkeläiset epäilevät isovanhempansa isällä olleen salainen suhde jonkun naishenkilön kanssa. He voivat mahdollisesti tilata sukulaisensa sekä hänen mahdollisen ystävättärensä pankkikorttitapahtumat ja heidän kännyköittensä paikkatiedot tietyltä ajalta. Näiden perusteella luultavasti voisi saada vahvistuksen epäilykselle tai se voisi kumoutua.

Tuntuu siltä, että jos käytät normaalisti nykyaikaisen tekniikan suomia palveluja, yksityisyytesi on suojassa vain toistaiseksi.

Ei kommentteja: