Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 1. syyskuuta 2015

Petturi haistaa toisen hädän


Areenassa on vielä nähtävissä osia sarjasta, joka käsittelee vastarintaliikkeiden toimintaa eri maissa toisen maailmansodan aikana. Eräässä osassa kerrotaan muun muassa Tanskan vastarintaliikkeestä, joka organisoi maassa asuville juutalaisille venekyytejä turvalliseen Ruotsiin. He rekrytoivat kalastajia hoitamaan kuljetuksen.

Kalastajat olivat luotettavia, paitsi yksi. Hän hinasi airotonta ja moottoritonta venettä, jossa oli pakolaisia. Matkan puolivälissä hän kuitenkin katkaisi köyden ja pakeni rahoineen. Pakolaiset olisivat  ehkä hukkuneet tai joutuneet saksalaisten käsiin, jollei sattumalta paluumatkalla ollut pakolaiskyyti olisi sattunut paikalle ja auttanut juutalaiset Ruotsiin.

Tämäkin esimerkki kertoo siitä, että jos jossakin on hätä, paikalla voi olla tunnottomia, jotka käyttävät tilaisuutta hyväksi, hyötyvät ja pettävät. Pakolaistilanteissa petoksen muoto näyttää olevan tällainen. Välimerellä taitaa sellaista tapahtua jatkuvasti.

En ole kuullut evakkojen tuloon liittyneen tällaista. Se tapahtuikin avoimesti, koska sellainen oli mahdollista. Lisäksi evakot tulivat pääosin omilla kyydeillään, jopa jalan, tai julkisesti järjestetyillä kyydeillä kuten junilla.






Ei kommentteja: