Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Mitä on edessä?


Hannu Lauerman mukaan me kaikki pystymme pahaan. Historia osoittaa, että tällainen "kyky" on ainakin hyvin yleinen. Kiltit perheenistä tappoivat lapsia ja vanhuksia einsatz-joukoissa. Siin sanotut sivistysvaltiotkin ovat pettäneet lupauksiaan.

Tämä pakolaisilmiö voi olla vasta alussa. Ei ole oikein puhua kriisistä, koska alkuperäinen ongelma säilyisi, vaikka kukaan ei lähtisi. Se olisi kriisi myös silloin, mutta ei niin näkyvä.

Toivottavasti tämä tilanne lähde käsistä eikä johda historiasta tuttuihin kauheuksiin. Kollektiivinenkin mieliala voi olla arvaamaton tekijä.

Unkarin tapahtumista on vaikea saada todenmukaista käsitystä. Eräällä unkarilaisella englanninkielisellä sivulla esiintyy hirvittävän rasistisia kommentteja. Toisaalta netissä on nähtävissä myös video, jossa unkarilaisella asemalla olevista pakolaisista suurin osa kieltäytyy ottamasta vastaan viranomaisten tarjoamia eväspaketteja. Mahdollinen selitys voisi olla, että pakolaiset pelkäävät, että  eväiden mahdollisesti sisältämä liha ei ole halalia. Se ei kuitenkaan selitä, miksi myös vesipulloja heitellään radalle.

Kukaan ei voi tietää, onko pakolaisilmiö ohimenevä vai vasta jonkin suuren mullistuksen alku. Maailman eri valtioiden valtavan suuret elintasoerot ja ilmastomuutoksen eteneminen näyttävät luovan tilanteen, joka vääjäämättä johtaa suuriin kansainvaelluksiin.

Kumpa vain ihmisoikeudet eivät jäisi sananhelinäksi.



Ei kommentteja: