Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 18. syyskuuta 2015

Kukkahatut kierroksella


Vaimo tutkaili aamulla vapaaehtoisten Fb-sivuja. Pasilan poliisiasemalla oli ruokatarvetta. Minua väsytti. Ajattelin kuitenkin, että tänään ei joukkoliikenne pelaa mielenosoituksen vuoksi, joten kuljetustarvettakin voisi olla. Sääkään ei näyttänyt hyvältä. Päätimme toimittaa samalla naapureilta saamiamme vaatteita ja kenkiä eteenpäin. Oli käynyt niin, että vaatteita ei enää poliisiasemalla tarvita. Käytäntö on siellä, että vaatteita lainataan, joten niitä on ilmeisesti riittävästi siihen tarpeeseen.



Paavalin seurakunta on kerännyt vaatteita, mutta netistä selvisi, että ei kerää enää. Ovat ilmeisesti olleet hukkua niihin.

Punaisen Ristin sivuilla kerrottiin, että vaatteita voi toimittaa kontteihin. Helsingissä ei sellaista paikkaa netissä ollut mainittuna, mutta puhelimessa kertoivat vaimolle, että Tehtaankadulla on. SPR ei nettiohjeen mukaan ota kenkiä. Vaimoni sai soittamalla selville, että Paavalin seurakunta ottaa niitä.

Ajoimme ensin Hermannin Lidliin ostamaan ruokatarvikkeita. Sitten kengät Paavaliin. Siellä henkilö vähän empi ja sanoi, että heillä on kenkäkeräys ja sanoi jonkun päivämäärän. Suostui kuitenkin ottamaan, kun kerroin saamastamme tiedosta. Kiittikin.

Tehtaankadulta kontti löytyi helposti. Ajoimme sitten Elielinaukiolle katsomaan, olisiko pakolaisia tullut päärautatieasemalle saakka. Onneksi mielenosoitus oli jo ohi ja porukoita liikkui poispäin. Postitalon kohdalla oli joukko punaliivisiä Nälkäpäiväkerääjiä.

Poliisiasemalla oli meininki kuten aikaisemminkin. Mukavaa, kun poliisit antavat auttajien parkkeerata jalkakäytäville ja poliisiautoille varatulla paikalla sakottamatta.

Pari pakolaista nukkui ulkona lipan alla. Ruokaa tarjoiltiin ja se kelpasi. Kuulimme yhdyshenkilöltä, että ruokatarjoilu siirtyy maanantaista SPR:n käsiin. Lähellä toimiva K-kauppias on heidän kanssaan yhteistyössä. Kuulostaa hyvältä.

Varmaan on sitä parempi, mitä tottuneempi organisaatio hoitaa homman. Tällainen anonyymi auttanminen on yrittäjämäistä hommaa. Markkinatalous toimii, koska yrittäjät ovat lähellä asiakastarpeita ja voivat reagoida joustavasti erilaisiin tilanteisiin. Keskusjohtoisuus on hidasta. Fb-vapaaehtoiset ovat olleet palokuntana paikalla ja homma siirtyy vähitellen organisaatiojohtoiseksi.

Netissä eräs Suomessa asuva irakilainen kertoo, että hän oli antanut kyydin autollaan kolmelle pakolaiselle Pasilan asemalta poliisiasemalle. Perillä rajavartiolaitoksen henkilöt olivat kuvanneet hänen autonsa rekisterin ja ajokortin. Olivat sanoneet, että häntä voidaan syyttää ihmissalakuljetuksesta. Tämä ei kuulosta hyvältä. Me olemme kuljettaneet jo rekisteröityneitä, joten meitä ei voi lukea salakuljettajiin. Joku oli netissä tiennyt, ettei tuota irakilaistakaan. Hänelle oli jo löytynyt nimetty lakimies, joka voi auttaa tarvittaessa.

Joku oli kysynyt, eikö VR:kin voisi syyttää salakuljetuksesta, kun tuo rekisteröimättömiä etelään.

Pasilassa ei nyt ollut kuljetustarvetta, joten lähdimme kotiin.




2 kommenttia:

aarteeni kirjoitti...

Kiitos teille työstä jota teette:)

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos aarteeni :)