Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 3. syyskuuta 2015

Hyödyttääkö kantaaottava taide?

Kuvataiteilija Jani Leinonen on taas otsikoissa. Hän on tunnettu tempauksistaan, jotka eivät ole taiteilijoille tyypillisiä. Siitä on jo vuosia, kun hän piti Kampissa kuukauden ajan kuvataiteen valintamyymälää. Sieltä saattoi valita taulun hyllystä ja mennä kassaan, joka oli valintamyymälän kassa, maksamaan teoksen. Hän sai Hesarin sponsoroimaan tempaustaa etusivun mainoksella.

Myöhemmin hän piti taidetuunaamoa Kiasman edessä. Kuka vain saattoi viedä torilta ostamansa taulun ammattitaiteilijan muokattavaksi, jolloin sen arvo todennäköisesti nousi.

Sittemmin hän hän kidnappasi kavereineen McDonaldista Ronald McDonaldin ja esitti videolla al-Qaida -tyyppisen uhkavaatimuksen. Jos siihen ei suostuttaisi, nukke teloitettaisiin. Jani joutui kuitenkin luovuttamaan alkuperäisen nuken kai poliisin vaatimuksesta, mutta kun vaatimukseen ei suostuttu, hän teloitti nuken jäljennöksen giljotiinissa. Jos uskallat, katso täältä.

Jani on aika mainio tyyppi, sillä hän kritisoi markkinataloutta brändäyksineen, mutta on saavuttanut maineensa brändäämällä itsensa soveltaen taitavasti markkinoinnin oppeja.

Hänellä on nyt näyttely Kiasmassa. Yksi siellä oleva teos on Tottelemattomuuskoulu, jossa muun muassa Li Anderson, pastori Toiviainen ja pari muuta opettavat kävijöitä. Leinosen mukaan tottelevaisuus johtaa pahaan, mutta tottelemattomuus ei. Hän on myös palkannut kaksi oikeaa romanikerjäläistä yhteen teokseensa.

Jani puhuu vakavista asioista. Kyllä hantä kannattaa kuunnella. Hän kehottaa kuulijoita antamaan edelleen rahaa Suomen Punaiselle Ristille, mutta myös tekemään jotakin konkreettisempaa. Hän myös kehottaa huomauttamaan pomolleen, jos tämä syyllistyy rasistiseen puheeseen.

En ole käynyt näyttelyssä, mutta yksi kuvissa näkyvä teos on rienaava sillä tavoin, että en voi sitä hyväksyä.

Sitten haluan esittää hyvän kysymyksen. Miten kantaaottava kuvataide auttaa maailman hädänalaisia? Usein gallerioiden kantaaottavat teokset näyttäytyvät vieraille, jotka ovat jo valmiiksi tietoisia maailman epäoikeudenmukaisuuksista.

Jani Leinonen saattaa panna hieman paremmaksi. Hän osaa toimia niin taitavasti median kanssa, että hän saa sanomansa kuuluviin. Hän osaa markkinoida. Katso vaikka tämä Hesarin juttu Taiteilija Jani Leinonen toi romanikerjäläiset Kiasmaan, mikä sai toimittajat kyyneliin.

Ei kommentteja: