Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Mikä ihmeen Merimieskirkko










Olimme tänään Vuosaaressa Merimieskirkossa. Oikea nimi on Merimieskeskus, mutta milläpä vanha nimi häipyisi muistista. Taustaorganisaatio onkin nimeltään Suomen Merimieskirkko. Keskuksen  edustaja kertoi heidän toiminnastaan. Organisaatio on juridisesti yhdistys, joka on uskonnoton. Se on kuitenkin yhteistyössä Suomen evankelisluterilaisen kirkon kanssa. Keskuksen leivissä on yksi pappikin.



Merimieskirkko on perustettu 1800-luvulla kolmanneksi vaihtoehdoksi merimiehille kodin ja kapakan välillä. Vuosaaressa suurin osa asiakkaista on kuitenkin rekkakuskeja. Ennen laivat olivat pitkään satamissa ja merimiehet ehtivät käydä kirkossa. Nykyään tahti on tiukka ja aikaa on ehkä vain yksi tunti. Siitä syystä Merimieskirkon ihmiset menevät laivoihin tapaamaan merimiehiä. Jos merimies haluaa nukkua, hän jättää kengät hytin ulkopuolelle. Suomessa asiakkaat ovat ulkomaalaisia, mutta kirkon ulkomailla olevissa toimipaikoissa suomalaisia.

Viettäessäni osan taannoista sapattivuottani kävin silloin tällöin Pireuksen Skandidaviska Kyrkanissa, jossa suomalaiset ovat mukana. Siellä kävijät ovat enimmäkseen Ateenassa asuvat suomalaiset, usealla kreikkalainen puoliso. Nykyään se kuulemma sijaitsee Ateenassa lähellä vanhaa kaupunkia.





Vuosaaren Merimieskirkon pääsuunnittelija on professori Pentti Kareoja. Esittelijän mukaan se näyttää linnulta tai kalalta. En tiedä, oliko tähän kätketty mielipide.








Merimieskirkon viereisellä tömpyrällä on musta kuutio. Se on kuulemma sataman perustuskivi. Sen tehtävä taitaa olla symbolinen.




Ei kommentteja: