Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 8. syyskuuta 2015

"Puhdas" kansa?


Kansallisvaltio on erityisesti 1800-luvulla suosiota saanut ajatus. Saksa syntyi tuolloin lukemattomista pikkuvaltioista ja parista isommasta. Ajatuksen ydin lienee "Yksi maa, yksi kansa". Suomikin on tämän ajatuksen ilmentymä.

Tällä hetkellä ilman maata olevia kansoja ovat ainakin kurdit ja romanit. Kurdit asuvat pääasiassa ehkä kolmen valtion alueella. Romanit elävät vähemmistöina useissa maissa, eikä heillä taida olla enää yhteistä yhdistävää kieltä. Juutalaisetkin ovat pitkään asuneet hajallaan, mutta osa heistä muutti aikanaan heitä varten perustettuun Israelin valtioon.

Armenialaisista noin puolet asuvat alkuperäisillä sijoillaan ja puolet muualla. Vuonna 1915 tapahtui hirvittävä kansanmurha, jonka kohteena olivat armenialaiset. Arvelen kansan elävän jakautuneena sen seurauksena.

Pakolaiset saattavat säilyttää oman kulttuurinsa ja kielensäkin, mutta he voivat myös assimiloitua vallitsevaan pääkulttuuriin. Meillä on täysin ranskalainen ystäväperhe, jolla on ulkomaisia juuria. Perheen äidin toinen isoisä oli ukrainalainen ja isän toinen isoisä armenialainen. En usko, että heistä kumpikaan osaa ulkomaisen isoisänsä kieltä. Kumpikaan kulttuuri ei näy heidän kodissaan.

Mikään kansa ei ole "puhdas" siinä mielessä, että sen jäsenet täysin vastaisivat geneettisesti jotakin alkuheimoa tai alkuperäiskansaa. Eivät suomalaisetkaan. "Vierasta verta" ovat tuoneet joko yksittäin tai laumoittain liikkuvat maahanmuuttajat.

On arveltu, että alkuperäiset kreikkalaiset olisivat olleet vaaleita ja muuttaneet pohjoisesta  alueelle, jossa on nykyään Kreikan valtio. Nykykreikkalaiset ovat geneettisesti eri porukkaa kuin antiikin helleenit.

Näissäkin asioissa lienee pysyvää vain muutos. Suomalaista identiteettiä ei voi pakastaa säilymään ikuisesti. Se on muuttunut jo minun elinaikanani.

Minäkin olen kahden aika erilaisen geenivalikoiman tulosta. Itä- ja länsisuomalaisten on todettu poikkeavan perimältään aikalailla, taisi olla peräti enemmän kuin saksalaiset ja britit poikkeavat toisistaan. Isäni on idästä ja äitini lännestä. Väestösiirrot ovat minunkin olemassaolonni mahdollistaneet. Karjalan liitto sanoo, että evakot eivät olleet pakolaisia, mutta kuitenkin.

Nämä asiat antavat minusta taustaa pakolaiskysymykseen.

Ei kommentteja: