Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Mitä maahanmuuttokriitikolta voi oppia

Eräs FB-kaverini oli linkannut tämän Roy Beckin videon seinälleen. Beck on amerikkalainen lehtimies, joka on tunnettu maahanmuuttokriitikko.


Hän esittää videolla käyttäen pyöreitä purukumeja kuvaamaan määriä, miksi hänen mielestään maailman köyhyysongelmaa ei voi ratkaista maahanmuutolla. On sanottu, että kaikkien osapuolien kannattaa oppia Roy Beckiltä.

Roy Beck tuntee myötätuntoa USA:n huonosti palkattujen alojen työntekijöitä kohtaan. Hän katsoo, että maahanmuutto mahdollistaa sen, että noiden vähän koulutusta edellyttävien alojen palkat ovat niin alhaiset.

Roy Beck osoittaa purukumivertauksellaan kuinka suunnaton on maailman äärimmäisessä köyhyydessä asuvien ihmisten määrä. USA ottaa vuosittain vastaan miljoona maahanmuuttajaa. Hän todistaa vakuuttavasti, että tuon ihmismäärän merkitys koko maailman köyhyysongelman ratkaisemisessa on aivan mitätön. Sitäpaitsi näistäkin vain osa on noita äärimmäisen köyhistä oloista lähteneitä.

Beck on luultavasti oikeassa siinä, että maahanmuuttajat ovat sellaista porukkaa, jota tarvittaisiin kotimaansa yhteiskunnan rakentamisessa. Sairaat, vanhukset ja monet lapsetkaan eivät voi lähteä.

Beck päätyy siihen, että köyhiä pitäisi auttaa heidän kotimaissaan.

Mutta mutta ... entäs kun kotimaassa on sota tai hyvin huonosti organisoitunut yhteiskunta ja/tai raskas korruptio ehkäisee kehityksen. En tiedä, onko Beck esittänyt keinoja näihin ongelmiin kirjoissaan.

Beckin ajatuksia vasten tuntuu siltä, että Euroopan pakolaisongelma saa huomion kiinnittymään hyvin pieneen osaan äärimmäisessä köyhyydessä tai muutoin hädässä elävistä. Syyriasta lähteneiden pakolaisten määrä on todennäköisesti hyvin pieni verrattuna niiden hädänalaisten määrään, jotka jäävät Syyriaan.

On tärkeää, että pakolaisia autetaan, mutta on tärkeää myös, että pakoon lähtemättömiä autetaan.

Tästä seuraa ongelma. Miten autat sodan sekasortoisissa oloissa eläviä naisia, lapsia, vanhuksia ja sairaita?

Entäs jokin äärimmäisen köyhä Afrikan maa? Miten autat, jos ainakin osa kehitysapuhankkeista osoittautuu veden kantamiseksi kaivoon tai suuri osa avustusvaroista päätyy korruptoituneille virkamiehille. Voitko olla varma, että hyväntekeväisyysjärjestösi varat päätyvät siihen, mihin ne on tarkoitettu?

Pitääkö meidän jäädä odottamaan että sodat lakkaavat tai korruptio katoaa? Jos myönnymme tähän, mitä vastaamme, kun kysytään kuinka monta miljoonaa ihmistä saa kärsiä ja kuolla ennen kuin autetaan?

Miten ulkopuoliset voisivat lopettaa Syyrian sodan?

Hyviä kysymyksiä on paljon, mutta hyviä vastauksia vähän.







Ei kommentteja: