Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 7. syyskuuta 2015

Ehtimisestä


Ehdin perjantaiseen tapaamiseen kuusi minuuttia ennen määräaikaa. Minut kutsuttiin minuutti pari yli määräajan sisään. Asia sujui siten niin kuin pitikin.

Pitääkö varautua siihen, että matkalla tapahtuu jokin viivytys? Ruuhkiin on syytä varautua, jos on liikkeellä ruuhka-aikaan. Oma auto tai bussi voi hajota kesken matkan. Metroliikenne voi jumiutua, jos tapahtuu jokin onnettomuus. Tällaiset tapaukset ovat niin harvinaisia, ettei niihin mielestäni tarvitse varautua lähtöajan arvioinnissa. Ne voivat sitäpaitsi viivyttää ehtimistä niin paljon, että niihin varautuminen olisi kohtuutontakin. Joskus vain pitää tyytyä toimimaan tilanteen mukaan.

Myöhästyimme vaimoni kanssa pahasti tätini hautajaisista kevättalvella. Toimerruimme tien päälle liian myöhään, se on myönnettävä. Merkittävä syy oli myös se, että emme arvanneet suurella osalla matkalla Poriin olevan kahdeksan kympin rajoitus. Se oli töppäys meiltä. Tuollaisilla pidemmillä matkoilla olisi syytä olla pelivaraa käytettävissä olevan ajan suhteen. Tapahtuneesta ei voi kuin yrittää viisastua.

Aina ajoissa ehtiminen ei ole yhtä tärkeää. Meillä oli vieraita eilen. He myöhästyivät aika paljon sovitusta, kun lastenrattaat eivät olleet mahtuneetkaan bussiin. Sattuuhan sitä. Emmehän me mihinkään karanneet kotoa. Vieraat vielä ystävällisesti ilmoittivat myöhästymisestään. Mukavaa, että pääsivät käymään.

Olimme lauantaina häissä Nurmijärvellä. Tällaisissa tapahtumissa ei ole pelivaraa. Tosin ei maailma kaadu, vaikka myöhästyisi, mutta noloahan se on ja ehkä hieman epäkohteliasta hiipiä kirkkoon, kun toimuts on jo meneillään. Häät olivat viideltä ja meillä alkoi saunavuoro neljältä. Suunnittelimme, että käväisen saunassa hieman etuajassa, koska vuoromme on ensimmäinen. Tilanne osoittautui sitten aika klassiseksi. Vaimoni alkoi hoputtaa minua saunaan, mutta minulla oli yksi pikku homma kesken.  Hän sanoi, että meidän pitäisi lähteä vartin yli neljän. Minulla on aika voimakas tarve saada asiat valmiiksi ja siksi hankalaa jättää kesken. Hoidin homman loppuun ja kävin pikaisesti saunassa. Halusin joutua ajoissa ja onnistuimme lähtemään vartin yli. Ehdimme ajoissa.

Tuostakin tapahtumasta voi ottaa opiksi, vaikka ehdimme ajoissa. Minun kannattaisi yrittää olla aloittamatta "yhtä pikku juttua, kun vielä on aikaa" tai ainakin pystyä jättämään se kesken tarvittaessa. Näin en hermostuttaisi armastani. Se on kuitenkin vaikeaa malttamattomalle luonteelleni. Nämä ovat varmaan niitä parisuhteen jännitekohtia, joissa meidän täytyy yrittää tulla toisiamme vastaan vaikka se ei olisikaan helppoa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nykyisin on helppoa kun on navigator käytössä. Siitä vain laittamaan reittiä ja antaa laitteen laskea matka-aika. Puhelimeen sitten hälytys, että nyt viimeistään matkaan.

Myöhästyjät ovat noloja, noloja ja selittelijöitä.

Heikki Honkala kirjoitti...

Totta, nykyaikaisia apuvälineitä on. Navigatoria meillä ei ole. Olen ajatellut selviäväni kännykkäni karttasoveluksella. Pitää harkita parempaa apua.