Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 21. syyskuuta 2015

Auttamisen riskit


Harmillista, että pakolaisten auttamiseen liittyy hieman riskejä. Joku voi pitää tappiona sitäkin, jos joku auttaa henkilöä, joka ei lopulta saa jäädä maahan. Minä en pitäisi sitä vahinkona. Kuka meistä ei haluaisi pyrkiä elämässään eteenpäin. Silloin sitä ei voi hyväksyä, jos päämääriin pyritään valehtelemalla.

Usein meitä neuvotaan elämään tässä hetkessä. Tätä voitaisiin soveltaa pakolaisten auttamiseenkin. Jos joku on kylmissään tai nälissään, on kohtuullista auttaa häntä, vaikka hänet joskus tulevaisuudessa palautettaisiinkin kotimaahansa.

Maahanmuuttokriittisissä piireissä todetaan, että hädänalaisia pitää auttaa siellä missä he ovat. Niin pitääkin tehdä, koska vain murto osa pystyy lähtemään riskialttiille pakomatkalle. Nuo piirit eivät ole tainneet tulla tunnetuiksi vaatimuksilla kehitysavun lisäämiseksi. Minusta apua pitää antaa siellä ja täällä. Akuutti pakolaistilanne Euroopassa saattaa saada meidät unohtamaan, että tilanne on vielä pahempi lähtöpaikoissa ja niissä vasta suuret massat avuntarvitsijoita on.

Amerikkalainen ekonomisti Jeffrey Sachs on sitä mieltä, että surkeissa oloissa eläviä maita pitää auttaa ensin jaloilleen ja sitten voi vasta odottaa noiden maiden ihmisiltä yritteliäisyytta, omatoimisuutta ja niin edelleen. Minusta tuo on viisautta. Siinä tosin on suuri ongelma, että monet maat ovat korruptoituneiden diktaattoreiden hallinnassa ja auttaminen voi olla enimmäkseen vain elämän ylläpitämistä. Sekin hankaluus on vielä, että napamiehillä on syvät taskut ja apua voi luiskahtaa niihinkin.

Olemme vaimoni kanssa mukana kahdessa Facebookin auttamisryhmässä. Toisessa on jouduttu nostamaan valppausastetta, koska ryhmään voi pyrkiä auttamisen vastustajia, jotka kaappaavat aineistoa ja revittelevät omilla saiteillaan. Ryhmässä on nimetty henkilö, joka varmistaa sisäänpyrkivien motiiveja. Kun jäsenten nimet ovat näkyvissä, voi mahdollisesti seurava vielä vakavampaa.

Toisessa ryhmässä on ollut halua poliittisen keskustelun aloittamiseen pakolaiskysymyksestä. Ryhmän perustajat haluavat hillitä tätä, koska sellainen aiheuttaa helposti riitoja. Jos keskitytään arkisiin auttamishommiin, sellaisetkin, jotka voivat muutoin olla eri leireissä, pystyvät tekemään hyvää yhteistyötä.

Sekin on ehkä riski, että kirjoittelen pakolaismyönteisesti tässä avoimessa blogissani. Häiriötä on ollut toistaiseksi todella vähän. Yhden kommentin olen poistanut.

Joskus aiemmin ollessani keräämässä SPR:lle rahaa Lidlin edessä, yksi kriitikko halusi jutella. Pääsin hänestä onneksi aika helposti eroon, kun piti keskittyä keräämishommaan.

Rajavartiolaitos saattaa olla tiukkana, jos kuljettaa pakolaisia asemalta poliisiasemalle. Saatetaan pelotella salakuljetussyytteillä. En tiedä, kohdistuuko tämä erityisesti pakolaistaustaisilta näyttäviin kuljettajiin.

Pohjoisessa on pidätetty henkilöitä, jotka ovat kuljettaneet pakolaisia Ruotsista Suomeen. Olisi mielenkiintoista tietäää, onko tuomittavaa pelkkä kuljettaminen vai se, että pidätety olivat ottaneet rahaa. He olivat myös antaneet ymmärtää, että rajan ylittäminen on vaikeampaa kuin se on.

Ei kommentteja: